VN-tentoonstelling en andere vakantietips kasteelpark Geldrop

Exposities, kasteel, kinderboerderij, zintuigentuin, bloemenhof, Engelse landschapstuin: dat alles biedt het kasteelpark van Geldrop. Vakantiegangers kunnen er tot half augustus dagelijks terecht en op zondag bovendien bij de interactieve IVN-tentoonstelling over de Kleine Dommel. Toegang gratis.

Tentoonstelling Kleine Dommel
Natuurinformatiecentrum De Paardestal zet op zondagmiddagen van 2 tot 5 uur de staldeuren wagenwijd open voor het publiek. Te zien is een tentoonstelling over de natuur en cultuurhistorie van de Kleine Dommel. In vroeger eeuwen speelde de Kleine Dommel een grote rol in de ontwikkeling van Geldrop. Eeuwen geleden vestigden mensen zich langs het water. Er verrezen een kasteel en een burcht, men bouwde een watermolen voor een brouwerij en (textiel)industrie en voor de arbeiders kwam er herberg Het Vossenhol.

In de eerste plaats gaat de expositie van IVN Geldrop (vereniging voor natuureducatie en duurzaamheid) over de Kleine Dommel als levensgemeenschap. Al staat het water momenteel erg laag, toch is de beek van grote betekenis als verbindingszone voor allerlei insecten en andere dieren. Ook planten zijn afhankelijk van het stromende water en de natte oevers. Helaas zijn er ook indringers. Het betreft exoten die vanuit andere landen hier terecht zijn gekomen. Ze zijn bijvoorbeeld vanuit een aquarium of tuin in de natuur gedumpt. Sommige vermeerderen zich zo snel dat ze andere soorten verdringen. Dan spreken we van invasieve exoten. Ze kunnen grote problemen en torenhoge kosten veroorzaken.

Via spelletjes kunnen bezoekers ontdekkingen doen en hun kennis testen. Voor kleine kinderen staat er een houten paard. In het Koetshuis naast de paardenboxen wordt een klankbeeld vertoond met aanvullende informatie, vooral gericht op volwassenen, en is een bibliotheek. IVN verkoopt bovendien wandelroutes (8 Ommetjes), boekjes en zoekvouwbladen.

Kasteel, zintuigentuin en kinderboerderij
In het kasteelpark ligt een Engelse landschapstuin. De oogstrelende bloementuin Baron z’n hof, met Victoriaanse kas, grenst aan het terras van de Kasteelhoeve. Bij de ingang van het landgoed aan de Mierloseweg ligt de kinderboerderij met enkele speeltoestellen en zandbak. Achter de kinderboerderij ligt een rolstoelvriendelijke zintuigentuin met een blotevoetenpad, voelboxen, doolhof en insectenhotel. De tuin richt zich met name op kinderen, (kwetsbare) ouderen en verstandelijk beperkten.

Het kasteel is t/m 15 augustus iedere middag van 14 tot 17 uur open (behalve op maandag). Tijdens huwelijksvoltrekkingen zijn sommige ruimtes voor korte tijd niet toegankelijk. In de bovenruimten is op donderdag, vrijdag en zondag een kunstexpositie te bekijken en elke woensdagmiddag om 14.30 uur vertelt Marianne Menting een verhaal gedurende een kwartier. Parkeren kan bij de ingang aan de Helze (bij de Kasteelhoeve). Landgoed Kasteel Geldrop is opgenomen in locale fietsroutes. Voor meer informatie en activiteiten zie de afzonderlijke websites.