Expositie “Een leven vol schilderkunst” in Kasteel Geldrop

De herdenking van de honderdste geboortedag van kunstschilder Steffen Wolthuizen (1918-1989) wordt gevierd met een unieke overzichtstentoonstelling van zijn gehele oeuvre in de expositieruimte van Kasteel Geldrop van zondag 1 juli t/m zondag 26 augustus.

Deze verkoopexpositie is te bezoeken van 1 juli t/m 26 augustus elke donderdag, vrijdag en zondag. In de vakantieperiode van 15 juli t/m 15 augustus van dinsdag t/m zondag. De openingstijden voor beide periodes zijn van 14.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis.

De officiële opening wordt verricht op zondag 8 juli om 14.30 uur in Kasteel Geldrop door P. Thoben, adres Kasteel Geldrop, Mierloseweg 1, 5662 KA Geldrop. Navigatie: Helze 8, tevens gratis parkeerplaats. Zie ook de website www.kasteelgeldrop.nl

De in Friesland geboren kunstschilder Wolthuizen verhuisde in de crisisjaren in 1930 op 12-jarige leeftijd met zijn ouders naar Eindhoven, waar Philips werk bood aan grote gezinnen. Op de Schilder- en Tekenschool van Karel Vermeeren leerde hij een aantal bekende kunstschilders kennen, waaronder Peer van den Molengraft en Harrie Pardoel. Na zijn opleiding ging hij bij Philips werken maar bleef ook zijn gehele verdere leven tekenen en schilderen.

In zijn beginperiode als kunstschilder, in de jaren veertig van de vorige eeuw, was zijn werk vooral ambachtelijk, wat resulteerde in het ontwerpen van reclame affiches en bedrijfslogo’s. Ook werkte hij enige tijd samen met Willem en Jan Kuhr aan de grote reclamedoeken voor de films van bioscoop Rembrandt in Eindhoven. Voor diverse jubilea, o.a. van Frits Philips, schilderde hij grote gelegenheid decors voor de officiële vieringen.

In zijn latere periode, eind jaren vijftig begin jaren zestig, ontstond een vlottere stijl met meer impressionistische trekken. Die periode ging in, na een stille fase waarin hij door droevige omstandigheden een aantal jaren niet kon schilderen. In zijn vrije uren was hij vaak te vinden in zijn huisatelier achter de schildersezel of in de natuur voor het maken van schetsen en aquarellen. Geliefde onderwerpen waren stillevens, bloemstukken, portretten, Brabantse landschappen en stads- en dorpsgezichten, uitgevoerd in diverse technieken, waaronder olieverf, aquarellen, pentekeningen, pastels, potloodtekeningen en gouaches.

Hij verkocht werk maar schilderde ook in opdracht en was kind aan huis bij kunsthandel Hoppenbrouwers aan het Stratumseind en kunsthandel Beckers aan de Willemstraat in Eindhoven. Enkele malen heeft hij zijn werken kunnen exposeren, o.a. in het POC in Eindhoven. In 1989 overleed hij en liet een omvangrijk oeuvre van enkele honderden werken na, waarvan een groot deel nu geëxposeerd wordt in Kasteel Geldrop.