Excursie historisch Gijzenrooi met IVN Geldrop

Een excursie met als thema ‘water’ in het Geldropse buitengebied Gijzenrooi vindt plaats op zondag 1 juli. Start is om 14 uur bij het kapelletje aan Riel, terugkeer rond 16 uur. Deelname is gratis.

Bereikbaarheid en inlichtingen
Alleen bij te hoge temperaturen en benauwdheid, dreigend onweer of hoosbuien gaat de wandeling niet door. Kijk daarvoor ’s morgens of eventueel daags tevoren op de website van IVN: www.ivn.nl/geldrop. Inlichtingen bij natuurgids Tinus de Gouw, T: 061214901.

De start is bij het kleine kapelletje in het gehucht Riel. Fietsend vanuit het centrum van Geldrop, Papenvoort: ga de Rielsedijk op, vervolg die over de Gijzenrooiseweg heen en sla een stukje na de golfbaan (aan de rechterhand) links af naar Riel. Het kapelletje ligt direct na de Rielsedijk links. Autoverkeer moet via de Eindhovense weg. Er is een afslag bij restaurant Minos Pallas.

Wie IVN Geldrop wil steunen, kan lid of donateur worden. Kijk daarvoor op de website. Hier zijn ook meer activiteiten te vinden. IVN Geldrop is ook op facebook.

Middeleeuwse boeren
Gijzenrooi is bijzonder omdat er nooit ruilverkaveling is geweest. Hierdoor zijn oude relicten nog in het landschap terug te vinden, als je maar weet waar en hoe je moet kijken! De excursie voert langs eenentwintig punten in Gijzenrooi, met name gericht op de nog zichtbare kenmerken van het werken met en het gebruik van water door de middeleeuwse boeren. Het water werd vooral gebruikt voor de bevloeiing van de graslanden. Het gras was voer voor het vee. De uitwerpselen van het vee (en de mens) werden uitgereden over de akkers. Deze manier van boeren staat bekend als de potstalcultuur. De zes kilometer lange themawandeling is voortgekomen uit een individuele eindopdracht van de Natuurgidsenopleiding IVN Brabant Zuidoost, die recentelijk is afgerond.