Lezing inheemse orchideeën bij IVN Geldrop

Over wilde orchideeën in Nederland houdt Theo van Loo een presentatie bij IVN Geldrop op woensdag 6 juni in natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het kasteelpark. Aanvang 20 uur, toegang gratis maar vrijwillige bijdrage welkom.

In Nederland komen zo’n 35 tot 40 soorten orchideeën voor, waarvan vele helaas in hun voortbestaan worden bedreigd. Toch zijn er ook soorten die het goed doen, zoals de rietorchis en de bijenorchis. Soms is dat een gevolg van goed beheer en soms is het ook een kwestie van aanpassing door de orchidee. Misschien speelt de klimaatverandering eveneens een rol.

Inhoud presentatie
Theo van Loo geeft uitleg over de typische bouw en eigenschappen van alle orchideeën en de verschillende biotopen waarin ze in Nederland groeien. Daarbij maakt hij af en toe een uitstapje naar het nabije buitenland. Hij bespreekt de afzonderlijke soorten, met veel aandacht voor de schoonheid van de bloemen, de bijzonderheden van elke soort en het gemak waarmee de orchideeën kruisen. En niet onbelangrijk: de bedreigingen en de maatregelen die genomen (kunnen) worden.

Over de spreker
Theo van Loo (Heerlen, 1949) raakte al vroeg geïnteresseerd geraakt in orchideeën. Toch ging hij geen biologie studeren maar werd scheikundeleraar. Na zijn pensionering kreeg hij veel tijd voor orchideeën en andere planten. Sinds 2012 leidt hij de plantenwerkgroep van IVN Helmond. Regelmatig keert hij terug naar zijn geboortestreek om te genieten van al het moois in het uiterste zuiden van ons land. Tijdens deze inloopavond van IVN Geldrop is dan ook extra veel aandacht voor Zuid-Limburg.

Vrijwillige bijdrage
Belangstellenden voor de lezing bij IVN zijn 6 juni welkom in natuurinformatiecentrum ‘De Paardestal’. Vanaf 19.45 uur staan koffie en thee klaar, aanvang 20 uur, einde rond 22 uur. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wie IVN Geldrop wil steunen, kan lid of donateur worden. Kijk daarvoor op www.ivn.nl/geldrop. IVN Geldrop is ook op facebook.