Kruidenwis maken bij IVN Geldrop

Met een kruidenwis maken rond midzomer blaast IVN Geldrop een oud gebruik nieuw leven in. Een workshop van natuurgids en Velt-docent Bertie van de Boogaard vindt plaats op 21 juni in natuurinformatiecentrum De Paardestal. Aanvang 19.30 uur, aanmelden kan tot 7 juni.

Om 19.30 uur is de ontvangst met koffie/thee gevolgd door verdere uitleg over de betekenis van de kruidenwis. Om 20.15 uur start het kruiden verzamelen in het kasteelpark en de kruidentuin. Ongeveer een uur later gaat men aan de slag met de geplukte kruiden, tot 22.00 uur.

Aanmelding
De kruidenavond vindt plaats in natuurinformatiecentrum De Paardestal, gelegen in het kasteelpark, in het centrum van Geldrop. Deelname kost € 10, inclusief bloemen en koffie of thee. Leden van IVN Geldrop krijgen € 2,50 korting. Aanmelden kan tot 7 juni mei bij Dorothé Heiligers, T: 040 2855265 – E: dorotheheiligers@hotmail.com. IVN Geldrop is ook op internet en facebook.

Kruidenwis en sintjanstroswijding
Het maken van een kruidenwis of sintjanstros is een oude traditie waarbij mensen rond 21 juni, de langste dag van het jaar, een gewijd boeket buiten aan een deurstijl hingen. Met deze bloemtros, voor het overgrote deel bestaand uit inheemse bloeiende kruiden, haalde men symbolisch licht en warmte in huis. Zo hoopte men huis en haard tegen noodweer en boze geesten te beschermen in de donkere periode van het jaar. (In Leenderstrijp, in de kapel, vindt dit jaar op zondag 24 juni om 10.30 uur een sintjansviering met sintjanstroswijding plaats).

Programma workshop
Tijdens de kruidenworkshop maken deelnemers een eigen kruidenwis onder begeleiding van natuurgids Bertie van de Boogaard. Men kan kiezen voor een traditionele wis, waarin voedingsgewassen, geneeskrachtige en beschermende kruiden zijn verwerkt (bijvoorbeeld granen, sintjanskruid en bijvoet) en de toorts die het licht symboliseert. Wie een eigentijdse versie prefereert, kiest zelf planten die voor haar (of hem) staan voor licht en warmte. Dat kunnen bijvoorbeeld de rode zonnehoed, goudsbloem en zonnebloem zijn.