Film natuur Duitsland en vogelwandeling bij IVN Geldrop

Over de natuur in Duitsland, met name (kraan)vogels, houdt Cor Speek een presentatie bij IVN Geldrop op woensdag 4 april in natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het kasteelpark. Aanvang 20 uur, toegang gratis maar vrijwillige bijdrage welkom. Op 3 april is er een vogelwandeling over de heide.

Vrijwillige bijdrage
Belangstellenden voor de lezing bij IVN zijn 4 april welkom in natuurinformatiecentrum ‘De Paardestal’. Vanaf 19.45 uur staan koffie en thee klaar, aanvang 20 uur, einde rond 22 uur. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wie IVN Geldrop wil steunen, kan lid of donateur worden. Kijk daarvoor op www.ivn.nl/geldrop.

Voorjaar met zeearend
De film toont prachtige voorjaarsbeelden van verschillende natuurgebieden in Duitsland waaronder de uiterwaarden van de Elbe. In dit natuurparadijs paren en broeden kraanvogels en ze brengen er hun jongen groot. Onder de andere vogels die hier broeden zijn de grauwe klauwier, middelste bonte specht, draaihals, withalsvliegenvanger, hop en de Syrische bonte specht. In de bramenstruiken houden zich kleine boomkikkers op.

In Müritz Nationalpark, in deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren, broeden onder andere de zee- en visarend. In deze regio liggen diverse heide- en hoogveengebieden waar herten en wilde zwijnen leven. Cor Speek filmde de grote trap in zijn leefgebied in Brandenburg.

Kraanvogels in de herfst
Ook de herfst levert schitterende beelden op van weidse landschappen, vogels en andere dieren. In het noorden van Oost-Duitsland, met name op het schiereiland Rügen en ook in Midden-Duitsland verzamelen de kraanvogels zich voor de najaarstrek. Diepholz is de laatste verzamelplaats voor de kraanvogels in Duitsland. Van hieruit trekken ze verder naar hun eindbestemming Afrika.

Vogelwandeling 3 april 9.00 uur
‘Rondje Meulendijks’ heet de vogelwandeling die start bij manege Meulendijks in Heeze. Deelname is gratis, honden zijn niet welkom. Deze tweede vogelwandeling voert over de heide. Wie geluk heeft ontmoet hier vogels als roodborsttapuit, klapekster, boomleeuwerik en verschillende spechten. Deelnemers hoeven niet over vogelkennis te beschikken. Interesse is voldoende. Een verrekijker is een pré, goed schoeisel wordt aanbevolen. De wandeling duurt 2 à 2½ uur en gaat alleen bij erg slecht weer niet door. De Strabrechtseheideweg sluit aan op de Bosrand in Geldrop en ligt aan de andere kant van het viaduct over de A67. Een paar minuten fietsen verder ligt de manege. Inlichtingen bij Leo Donders, tel. 2862665. Op de website is informatie over de volgende wandelingen is te vinden. IVN Geldrop is ook op facebook.