Natuurfilms over De Peel en kraanvogels bij IVN Geldrop

Een natuurfilm over De Groote Peel en een andere over kraanvogels toont Cor Speek tijdens een extra inloopavond bij IVN Geldrop op 13 december in natuurinformatiecentrum De Paardestal. Aanvang 20 uur, toegang gratis, vol is vol.

Welkom
Filmmaker Cor Speek uit Geldrop is sinds zijn jeugd gefascineerd door de natuur en vertoont al jaren zijn films. Bij IVN verkoopt hij ze nu ook. Belangstellenden zijn woensdag 13 december welkom in ‘De Paardestal’, in het kasteelpark, aanvang 20 uur. Vanaf 19.45 uur staan koffie en thee klaar. De toegang is gratis maar IVN stelt een tegemoetkoming in de onkosten op prijs. Wie IVN Geldrop wil steunen, kan lid of donateur worden. Kijk daarvoor op www.ivn.nl/geldrop. IVN Geldrop is ook op facebook.

Kraanvogels in de Peel
De film die Cor Speek bij IVN Geldrop vertoont vóór de pauze geeft een mooi beeld van het kleinste nationale park van Nederland, De Groote Peel, op de grens van Limburg en Noord-Brabant. Zelfs ‘Peelkenners’ zullen verbaasd zijn over de variatie aan planten en dieren in het 1500 hectare grote wetland van internationale klasse, vooral vermaard om zijn vogelrijkdom. Eén van de vele trekvogels die er in de lente en herfst neerstrijken om te rusten en foerageren is de kraanvogel. Het waren de kraanvogels die Cor Speek naar de Peel lokten. In 1997 zag hij ze voor het eerst. Een groep van 32 kraanvogels streek neer op een pas geoogste maïsakker. Hun majestueuze vlucht en adembenemende roep waren een openbaring voor hem. Sindsdien bezoekt Speek de Peel meerdere malen per jaar om er te filmen. En uiteraard komen er dan niet alleen kraanvogels in beeld.

Biodiversiteit in het wetland

Nationaal Park De Groote Peel bestaat grotendeels uit een aaneengesloten restant hoogveen en dat is best zeldzaam in Nederland. De biodiversiteit is er groot. In de film zijn behalve veel voorkomende planten ook specifieke hoogveenplanten te zien zoals diverse soorten veenmos, zonnedauw en lavendelheide. Daarnaast komen bijzondere broedvogels in beeld, waaronder de geoorde fuut, de nachtzwaluw en de roerdomp, alsmede zeldzame vlinders en libellen. Deze film bestrijkt verschillende jaren en toont beelden uit de vier seizoenen. Ieder jaar worden er nieuwe filmbeelden aan de film toegevoegd. Enkele onvervangbare beelden zijn opnieuw gebruikt. De film duurt 46 minuten en is volledig ondersteund met live geluiden en ingesproken tekst. Na de pauze wordt een film speciaal over kraanvogels gedraaid.