NEDERLAND LEEST over Robotica

Robotica, wat moeten we ons daarbij voorstellen? Het is een belangrijk thema want niet alleen technische bedrijven en zorginstellingen, maar ook het onderwijs en culturele instellingen en zelfs landbouw en de middenstand hebben ermee te maken.

Robots zijn inmiddels de normaalste zaak van de wereld: er zijn zelfrijdende auto’s, en bezorgdrones. In fabrieken werken al tientallen jaren robots. Veel krantenartikelen worden al door bots geschreven. Waar eindigt dit? In een zonnige toekomst of is dit juist het begin van het einde van de mens? Wat staat ons de komende jaren te wachten?
Kaartjes

Voor alle lezingen zijn kaartjes te bestellen (met korting voor Biebleden) via www.bibliotheekdommeldal.nl , klik op Agenda& Kaartjes.

Praat mee over robotica in de bibliotheek
De bibliotheek is de plaats voor ontmoeting en debat over maatschappelijke thema’s. Met de november campagne Nederland Leest profileert de bibliotheek zich als ultieme aanjager van het publieke debat over robotica, in alle lagen van de maatschappij. Ieder (volwassen) Bibliotheeklid krijgt het boek Ik, robot cadeau, van de schrijver Asimov (zolang de voorraad strekt). In alle vestigingen van Bibliotheek Dommeldal is een Robotica programma opgezet. Vol informatie over robotisering in de zorg, in de techniek, in de vrije tijd en in de sport.

Robotica in de vrije tijd
In vier vestigingen kunnen bezoekers tijdens een uitleenmiddag komen kijken naar een demonstratie van HCC-net van de borduurrobot. Na het digitaliseren van een patroon is Computerborduren eigenlijk simpel. Je kunt er kun ook minder voor de hand liggende materialen bij gebruiken, zoals vlieseline, vilt, puffy foam, magneetlijm, avalon plus. Je kunt zelfs borduren op hout, papier, rubber en karton. Op 16 november staat de borduurrobot in vestiging Geldrop en op 28 november in vestiging Heeze.

Robotica in de zorg
Fabrizio Greidanus praten is innovatiemanager Zuidzorg. Hij geeft leiding aan de InnovatieWerkplaats van Zuidzorg. Daar wordt bekeken of en hoe de vele slimme apps, trackers en robots ook in de zorg kunnen worden ingezet. Ziekenhuizen en zorginstellingen, maar ook mensen die thuis zorg nodig hebben, kunnen veel baat hebben van innovaties. Een interessante lezing dus, voor senioren die er gebruik van willen maken, voor junioren die willen uitvinden, voor mantelzorgers en professionals die willen meedenken.
Wo. 1 november | 20.00-22.00u | Bibliotheek Dommeldal, vestiging Geldrop |

Robotica in de techniek
De zelfrijdende auto is al niet meer weg te denken in ons bestaan. Er wordt nog druk mee geëxperimenteerd, maar dat hij er komt, is wel duidelijk. Gaat deze auto ons verkeer veiliger maken? En krijgen we minder schadelijke uitlaatgassen in onze leefwereld? Welke brandstof hebben we ervoor nodig.
Jac Wismans kan ons er alles over vertellen. En beantwoordt graag alle vragen.
Wo. 8 november | 20.00-22.00u | Bibliotheek Dommeldal, vestiging Geldrop

Robotica in de sport
Op de TU/e wordt hard gewerkt aan het robotvoetbal- project. Daar wordt het eerste volledig zelfsturend, robot voetbalteam gebouwd, dat gaat winnen van de menselijke wereldkampioen. Lotte de Koning komt erover praten.
Wo. 22 november | 20.00-22.00u | Bibliotheek Dommeldal, vestiging Heeze

Robotica in de ruimtevaart

Hans Braun werkte bij het Nederlands Instituut voor Ruimte Onderzoek in Utrecht. Hij vertelt over de reis van de onbemande Europese Ruimtesonde ‘ROSETTA naar de komeet ‘Churyumov-Gerasimenko’.
Do.23 november | 20.00-22.00u | Bibliotheek Dommeldal, vestiging Heeze