Laatste kans expositie ‘Schijn bedriegt’ bij IVN Geldrop

De expositie bij IVN Geldrop over list en bedrog in de natuur is zondag 29 oktober van 14 tot 17 uur voor het laatst te zien in natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het kasteelpark. Bij het thema passende vitrines, een IVN-film en interactieve spelletjes vullen de expositie aan.

Trukendoos
De tentoonstelling in De Paardestal laat in beeld en taal zien hoe zoogdieren, vogels, insecten en planten ‘vals spelen’ om hun doelen te bereiken. In drie paardenboxen schijnt het licht op camouflage, mimicry en schaduwwerking in het weiland, bos en in een omgeving met water. Eén van de blikvangers is een nagebouwde den met opgezette uil en nachtzwaluw, maar dan moet je de nachtzwaluw wel ontdekken!

List & Bedrog
Alarminstallaties, explosieven, pepperspray… wij mensen bedenken de gekste dingen om ons te verdedigen tegen aanvallers. En om mannetjes te lokken smeren veel vrouwen rijkelijk make-up op hun gezicht. De dieren- en plantenwereld hebben zo hun eigen methoden, vaak een stuk subtieler. Neem camouflage: rupsen die nauwelijks te onderscheiden zijn van een takje, de roerdomp die dankzij zijn verenkleed en houding ‘verdwijnt’ in het riet. Andere organismen hanteren een vals paspoort: dovenetels beschermen zich tegen vraat door hun gelijkenis met brandnetels. Gestreepte zweefvliegen geven zich uit voor wesp. Met verstoppertje spelen of jezelf juist opblazen kun je vijanden op een dwaalspoor brengen.

Dierenlokkers
In de trukendoos zitten ook lokkertjes als maskers en parfums. De bijenorchis, een orchidee, lokt bijen voor de bestuiving door zich te vermommen als bij. De rups van het gentiaanblauwtje neemt de geur van knoopmieren aan. Hij laat zich in het popstadium verzorgen door de mieren, die hem als hun kind beschouwen.

Spelletjes, film en vitrines

Via spelletjes kunnen bezoekers dieren ontdekken en hun kennis testen. In het naastgelegen Koetshuis draait een boeiend klankbeeld en zijn vitrines ingericht, aansluitend bij het thema. Hier is ook te zien hoe wetenschappers tot uitvindingen kwamen door dieren te bestuderen. Voor kinderen zijn er ook nog tekenmateriaal en speurtochten. Zo is de tentoonstelling voor jong en oud interessant. De toegang is gratis. IVN Geldrop is ook op internet en facebook.