‘Nacht van de Nacht’-wandeling met IVN Geldrop

Samen met nachtdieren actief in het donkere bos tijdens de ‘Nacht van de Nacht’: zaterdag 28 oktober starten tussen 19.00 en 19.30 uur groepjes kinderen onder leiding van IVN Geldrop bij de parkeerplaats van manege Meulendijks, Strabrechtseheideweg 6 in Heeze. Tijdsduur ruim een uur, deelname gratis.

Spannende avonturen in het donker
Het nachtelijk duister is belangrijk voor de natuur. Daarom laat IVN Geldrop kinderen in kleine groepjes de nacht ervaren. (Groot)ouders zijn ook welkom. Een zaklamp meenemen is niet nodig, stevig schoeisel is wel aanbevolen. Het belooft een interessante nacht te worden!

Waarom ‘Nacht van de Nacht’?
Nederland behoort tot de meest verlichte landen op aarde. Al dat licht verstoort de nachtelijke natuur en kost veel energie. Verlichting is een van de meest dramatische veranderingen in ons milieu. Assimilatielampen in kassen, beveiligingsschijnwerpers in tuinen, het verlichte wegennet, xenonprojecties op monumentengevels, wit verlichte sportvelden en reclameborden langs iedere snelweg… in een geïndustrialiseerd gebied als West-Europa is het nagenoeg onmogelijk om nog plekjes te vinden waar de hemel echt donker is.

Verspilling en vervuiling
Jaarlijks worden in Nederland miljoenen euro’s verspild door inefficiënte verlichting. Slecht afgeschermde lichtbronnen veroorzaken veel stoorlicht dat niet op de wegen of straten valt maar omhoog straalt. Aangezien voor elektrische verlichting fossiele brandstoffen worden opgestookt, betekent dit ook ongewenste uitstoot van kooldioxide. Lichtvervuiling vormt, net zo goed als lawaai en stank, een aanslag op het milieu. Voor mensen is deze lichtvervuiling storend, het zicht op de Melkweg is verdwenen. ‘Normaal’ zijn er zo’n 2500 sterren te zien, nu nog maar enkele.

Lichtoverlast voor dieren rampzalig
Niet alleen mensen hebben last van te veel licht, voor veel dieren is het een ramp. De meeste diersoorten in Nederland zijn ‘s nachts actief en als je bosje opeens verlicht wordt, verandert het evenwicht. Plots kan je prooi jou zien of ben je zelf zichtbaar.
Een overdaad aan licht verstoort het bioritme van allerlei organismen en kan een heel ecosysteem ontwrichten. Dit heeft allerlei indirecte gevolgen. Veranderingen in de verhouding tussen licht en donker is vaak het natuurlijke signaal voor veranderingen in gedrag, zoals trek- en broedgedrag en voedsel zoeken. Verstoring daarvan leidt tot aantasting van de conditie en alertheid.

Veiligheid
De mens kan best zonder zoveel licht. Goede verlichting vergroot het gevoel van veiligheid maar de lichtsterkte doet er niet toe doet, blijkt uit onderzoek. Ook bij een laag lichtniveau voelt men zich veilig.