Van 3 september tot 29 oktober zullen een aantal kunstenaars hun werken tonen in de expositieruimte van Kasteel Geldrop. Wat deze expositie zo bijzonder maakt is, dat alle deelnemende kunstenaars op één na, afkomstig zijn uit Kazan, hoofdstad van de autonome republiek Tatarstan, 600 kilometer ten oosten van Moskou gelegen aan de Wolga. De organisatie is in handen van Mevr. Mary Koestal uit Rekken.
De opening van deze expositie vindt plaats op 3 september om 14.30 uur en wordt verricht door Sana Valiulina (schrijfster van Didar en Faroek, Kinderen uit Brezjnev). De expositie is te bezoeken van zondag van 3 september t/m 29 oktober elke donderdag, vrijdag en zondag tussen 14.00 en 17.00 uur. Entree gratis, Adres Kasteel Geldrop, Mierloseweg 1, 5662 KA Geldrop. Navigatie: Helze 8, tevens parkeerplaats. Zie ook de website www.kasteelgeldrop.nl
Helemaal onbekend zijn deze kunstenaars niet in Nederland. Hun eerste expositie vond hier al plaats in 1993, gevolgd door meerdere exposities elders in ons het land.
De exposanten zijn allen goede vrienden van elkaar. Dat heeft uiteraard consequenties voor stijl en werkwijze van ieder individu afzonderlijk waardoor hun werken een zekere onderlinge samenhang vertonen.
In technisch opzicht uit deze overeenkomst zich in hun schilderijen, waarbij de structuur van de verfhuid is opgebouwd uit meerdere lagen. Voor bijna al het werk geldt het zeer spaarzame kleurgebruik. Hier geldt vooral het spel met de schakering van één of twee kleuren.
De eeuwige vragen van het menselijk bestaan worden door deze kunstenaars op een harmonieuze en een esthetische uitdrukkingsvolle wijze overgebracht naar de afbeeldingen op hun schilderijen. Hierbij is hun Tartaarse afkomst duidelijk voelbaar in het decoratieve en de schematisering van de menselijke gestalte.
Daardoor straalt hun werk een zekere statische, verstilde sfeer uit met een ingetogenheid die weldadig aandoet in een tijd waarin de stilte en de verbeelding daarvan steeds verder wordt teruggedrongen door de luidruchtigheid van de moderne wereld.
Deelnemende kunstenaars:
JEVGENY GOLOEBTSOV – geboren 1949 te Kazan. Hij vindt zijn onderwerpen in de Russische icoonschilderkunst, de Europese vroegchristelijke kunst en het Russische dorp waar het leven simpel en rauw is, maar waar de grondslagen van ons bestaan nog niet geheel verduisterd zijn door ‘dingen’. Hij interpreteert die op eigen wijze en voorziet ze van een nieuwe betekenis.
ILYA ARTAMONOV – geboren 1960 te Kazan
Het belangrijkste thema in zijn werk is de dagelijkse wereld waarmee de mens wordt omringd en waarin hij probeert steeds nieuwe aspecten te ontdekken. Hij legt deze realiteit vast in zijn schilderijen waarbij hij speelt met de oppervlaktestructuur van het uitgebeelde onderwerp en hij alle mogelijkheden van het materiaal benut.
ALEXANDER DOROFEJEV – geboren 1954 te Kazan
Dorofejev schildert de laatste jaren vooral stillevens. Nu eens exact en ingetogen de kleinste details weergevend, dan weer willekeurig deformerend. Een specifiek kleurgebruik versterkt in hoge mate de expressiviteit van zijn werk.
ANDREI KRIOEKOV – geboren in 1963 te Nizjny Novgorod
Hij is opgegroeid op het Siberische schiereiland Sachalin waar water alomtegenwoordig was. Belangrijke thema’s bij hem zijn de boot als symbool voor de levensreis, zeewaardig of juist lekgeslagen, de mist, de kou en daartegenover het huis waar het warm was en beschutting kon worden gevonden.
Anderen:
Verder zijn er ook enkele werken van Alexander Artamonov (1958), Ilgizar Gazanov (1958), Oleg Ivanov (1961), Vadim Garisov (1960), allen geboren en wonend te Kazan.