Thema-avond IVN Geldrop over edelherten in Weerterbos

Over edelherten houdt Ron Vodegel, edelhertengids in het Weerterbos, op woensdag 6 september een lezing met foto’s. Deze presentatie vindt plaats bij IVN Geldrop in natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het kasteelpark. Aanvang 20 uur, toegang gratis.

Ron Vodegel houdt bij IVN Geldrop een presentatie over het leven van edelherten, in het bijzonder de groep edelherten in het Weerterbos. Daar worden al jaren tijdens de bronst excursies gegeven en het komt maar zelden voor dat de deelnemers dan geen edelherten zien of horen. Belangstellenden voor de lezing bij IVN zijn 6 september welkom in natuurinformatiecentrum ‘De Paardestal’, in het park van Kasteel Geldrop. Vanaf 19.45 uur staan koffie en thee klaar, aanvang 20 uur, einde rond 22 uur. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. IVN Geldrop is ook op internet en facebook.

‘De koning van het woud’ wordt het edelhert in Nederland genoemd, een hoefdier dat het liefst in de beschutting van bossen blijft. Af en toe zoekt het graslanden op en verschijnt bij beken of rivieren. Zowat elf maanden per jaar leidt het roodwild een verborgen leven, maar ongeveer een maand per jaar zorgen hormonen ervoor dat edelherten minder voorzichtig worden. De voortplantingsperiode (bronsttijd) loopt van circa half september tot half oktober. Al die tijd zal een volwassen man niet eten.

Het voortplantingsgedrag is spectaculair. Volwassen herten (mannen) laten zich horen via het zogenaamde burlen en proberen groepen hinden (wijfjes) met jongen te veroveren door te imponeren. De herten testen elkaars krachten door geluid, geur, gewei, dreigen en (schijn)gevechten met als inzet de leiding over een harem. Dat betekent nog niet dat het leidhert ook paart. Het paren kan alleen wanneer een hinde daartoe bereid is.