Zintuigentuin Geldrop ontvangt donatie van ‘kinderkaravaan’

De zintuigentuin in Geldrop ontving op 18 juli, in het bijzijn van vijftig peuters en kleuters, een vogelhuisje vol geld van kinderopvang De Grabbelton. De kinderen werden getrakteerd op limonade en een leerzaam dierenverhaal van Marianne Menting. Een verslag van een mooie zomerochtend in het kasteelpark.

Door Liesbeth Dirkse

Opbrengst knutselwerkjes voor zintuigentuin
In vier bolderkarren arriveren ze, een bolderkaravaan zou je kunnen zeggen. Het zijn de peuters van kinderopvang De Grabbelton. De kleuters komen wandelend naar de zintuigentuin in het kasteelpark. Vijftig bekertjes aanmaaklimonade zijn in een mum van tijd leeg. Tijd om het cadeau te overhandigen met een korte speech!

“Op 25 juni hadden we een open dag waarop we knutselwerkjes verkochten.” Aan het woord is begeleidster Annemarie. “We hebben een traditie dat we ieder jaar een goed doel uitzoeken. Vorig jaar was dat de kinderboerderij, nu de zintuigentuin. Dat heeft te maken met onze kruidentuin hier en dat jullie er zo hard in werken. De opbrengst van onze verkoop

zit in dit mooie nestkastje,” verklaart Annemarie terwijl ze het cadeau overhandigt aan Harry Peters. “Het is bijna € 100.”

Coördinator Peters bedankt de kinderen en begeleidsters hartelijk. “We hebben een traditie van vriendschap opgebouwd, van liefde voor elkaar en de natuur. De zintuigentuin gaat het geld gebruiken om nieuwe bordjes te zetten in de kruidencirkel, met Nederlandse en Latijnse namen erop van de planten.”

Jarige mier in de zintuigentuin
Verhalenvertelster Marianne Menting heeft haar feesthoedje opgezet voor de gelegenheid. Ze verhaalt over juffrouw Mier die gisteren jarig was en een picknick gaf voor de bewoners van de zintuigentuin. Wat voor dieren waren er? Kikkers, muizen, eekhoorns, egels, bijen, vlinders, vogels en ook een poes. En wat aten ze? Hazelnoten, walnoten, dode kevers, appels, druiven en bramen, al was het fruit nog niet allemaal rijp. Bij Syl van de bloementuin haalden ze nog meer lekkers en stalden het uit in de kruidencirkel. Het was groot feest en alle vogels gingen fluiten – het “Lang zal ze leven” klinkt uit de kinderkelen.

Plezier in de zon: geuren opsnuiven
In de kruidencirkel van de Grabbelton staat het boerenwormkruid pakweg twee kleuters hoog. Een moeder en haar kroost ruiken aan de potjes met gedroogde kruiden. Zoontje Julian heeft zijn dag niet en vindt alles vies, zijn zusje heeft er wel plezier in. Ze worden al snel afgewisseld door een groepje van Korein Kinderplein. De geurpotjes gaan van hand tot hand. “Having fun in the sun” prijkt op het shirt van Thijs. En zo is het. “Vind je het lekker ruiken?” vraag ik aan Silke. “Er zijn lekkere en stinkende,” vindt ze. Een beetje gelijk heeft ze wel.

Speuren en voelen
Dagpauwogen, citroenvlinders, atalanta’s en koolwitjes foerageren samen met hommels en bijen op de bloemtrossen van vlinderstruiken. Uit een perk knalt het geel van grote pompoenen. Met het oranje van goudsbloemen en paars van kaasjeskruid vormt het een fraai kleurenpalet. In een van ouderdom knoestige boom rijpen peren.

Op verscheidene plekken wandelen volwassenen met kinderen. Twee zusjes, Valerie van tien en Isabel van twaalf, lopen een speurtocht met een handalfabet. Zo maken ze kennis met gebarentaal. “We zijn gisteren ook al geweest,” vertelt hun oma. “Toen waren hun neefjes erbij en hadden ze niet genoeg tijd. Ze wilden per se terug vandaag.” Intussen rent Valerie het labyrint rond, waarna ze met Isabel kreten slakend in de voelboxen tast, op zoek naar kleine geheimen in de natuur.

Tuinierende vrijwilligers
De zintuigentuin kan nog altijd extra tuiniers gebruiken, mensen die een toegewezen perceeltje voor hun rekening nemen. Heb je zin om als vaste vrijwilliger (of) af en toe mee te helpen? Aanmelden kan bij Harry Peters, T: 040 2854434, M: 06 4459 6144.