IVN-tentoonstelling en andere vakantietips kasteelpark Geldrop

Exposities bezoeken, dieren aaien, boompje verwisselen, picknicken, alles kan in het kasteelpark van Geldrop. Bezoekers kunnen er tot half augustus dagelijks terecht en op zondag bovendien bij de IVN-tentoonstelling ‘Schijn bedriegt’. Toegang gratis.

Door Liesbeth Dirkse

Kijk je ogen uit, luister, speur en speel
Goed kijken, daartoe nodigt IVN Geldrop iedereen uit. Op zondagmiddagen van 2 tot 5 uur staan de deuren van natuurinformatiecentrum De Paardestal wagenwijd open voor het publiek. De tentoonstelling ‘Schijn bedriegt’ gaat over verstoppen en vermommen, lokken en verleiden, over de trukendoos van de natuur. Hij laat in beeld en taal zien hoe dieren en planten ‘vals spelen’ om hun doelen te bereiken. In drie paardenboxen schijnt het licht op camouflage, mimicry en schaduwwerking in verschillende biotopen. Eén van de blikvangers is een nagebouwde den met opgezette uil en goed gecamoufleerde nachtzwaluw. Via spelletjes kunnen bezoekers dieren ontdekken en hun kennis testen. Kleine kinderen mogen het houten paard in de laatste box berijden. In het Koetshuis naast de paardenboxen wordt een klankbeeld vertoond met aanvullende informatie, vooral gericht op volwassenen, en is een bibliotheek. Voor kinderen zijn er spelletjes, speurtochten en tekenmaterialen. IVN verkoopt bovendien wandelroutes (8 Ommetjes), boekjes en zoekvouwbladen.

Van aaibare dieren tot zintuigentuin

Als je toch in het kasteelpark bent, aai dan een dier in de kinderboerderij, haal je neus op in de zintuigentuin en werp een oogje op de bloementuin de Baron z’n hof. Waan je in vroeger tijden in het kasteel, bekijk er de kunsttentoonstelling en slenter door de oude Engelse landschapstuin. Picknick op een gazon, strijk neer op één banken die verspreid in het park staan of geniet op het terras van de Kasteelhoeve.

De kinderboerderij met kleine speeltuin is dagelijks open en ligt bij de ingang van het landgoed aan de Mierloseweg. Met mooi weer is het er een gezellige drukte. Achter de kinderboerderij ligt een rolstoelvriendelijke zintuigentuin met een blotevoetenpad, voelboxen, doolhof en insectenhotel. De tuin richt zich name op kinderen, (kwetsbare) ouderen en verstandelijk beperkten.
Het kasteel is t/m 15 augustus iedere middag van 14 tot 17 uur open (behalve op maandag). Tijdens huwelijksvoltrekkingen zijn sommige ruimtes voor korte tijd niet toegankelijk. In de bovenruimten is op donderdag, zaterdag en zondag een kunstexpositie te bekijken en elke woensdagmiddag om 14.30 uur vertelt Marianne Menting of Wim Crooijmans een verhaal gedurende ongeveer een kwartier.

Parkeren kan bij de ingang aan de Helze (bij de kasteelboerderij). Landgoed Kasteel Geldrop is opgenomen in locale fietsroutes. Voor meer informatie en activiteiten zie de website van het kasteel IVN, kinderboerderij en VVV.