Expositie Verdonk op Kasteel Geldrop

Van 2 juli t/m 27 augustus zal Marlies Verdonk uit Geldrop twee fotoseries tonen in de expositieruimte van het Kasteel. Bij Verdonk is fotograferen meer dan alleen een foto maken van de omgeving waar ze op dat moment is. Ze wil op dat moment niet alleen toeschouwer, maar ook onderdeel van die omgeving zelf zijn. Als u als bezoeker met deze instelling ook zo naar haar foto’s kunt kijken en als dat kijken zien wordt, dan gaat er een andere wereld voor u open.

De expositie is te bezoeken van zondag van 2 juli t/m 14 juli elke donderdag, vrijdag en zondag tussen 14.00 en 17.00 uur. Van 15 juli t/m 15 augustus elke dag (uitgezonderd maandag) van 14.00 tot 17.00 uur. Van 17 augustus t/m 27 augustus elke donderdag, vrijdag en zondag tussen 14.00 en 17.00 uur. Entree gratis. Adres Kasteel Geldrop, Mierloseweg 1, 5662 KA Geldrop. Navigatie: Helze 8, tevens parkeerplaats. Zie ook de website http://www.kasteelgeldrop.nl

Fotoserie: ZIJN WAAR JE BENT
Wat gebeurt er als je werkelijk alert wordt op je dagelijkse omgeving. Als je kijkt wat er is… of wat er verscholen ligt. Als je luistert naar de geluiden… of de stilte. Als je met aandacht aanwezig bent. Zo ontstond de duo-fotoserie: ZIJN WAAR JE BENT. Een fotoserie van meer dan 30 plekjes in Geldrop die allemaal een equivalent hebben ergens anders, maar niet hier. En als je je bewust wordt dat je ‘hier’ bent, hoef je niet ‘daar’ te zijn want daar is ook hier. Marlies heeft er duo-beelden van gemaakt om het zien en het zijn bij elkaar te brengen. Uit de foto’s blijkt ook oog voor detail. Rondom de duo-serie zijn werken geplaatst met momentopnames uit Geldrop. Op deze beelden is het detail soms de hoofdmoot gaan vormen door de melancholie die het oproept, zoals bij De Peperkoekfabriek.

Fotoserie: HORTUS DIFFERENTIALUS, de verschillende tuin
De oase van rust in een uitgebalanceerde gestileerde Japanse tuin of de wirwar aan bonte kleuren, geuren en vormen in een stadspark, oerbos of hortus botanicus, inspireren Marlies om vast te leggen wat ze ziet en hoe ze dat beleeft. De verscheidenheid aan natuur is de grote groene gemene deler. Natuur gecultiveerd: van paleistuin tot binnenplaatsje. Een ontkrullend varenblad, de uitbundigheid van een zonnebloem. De grandeur van de barokke vazen, twee hommels in de kasteeltuin of een trappetje naar, ja waar naar toe? In al die verscheidenheid geeft dat het beeld weer van de fotoserie Hortus differentialus.

Verdonk wil met deze expositie de bezoeker laten ervaren dat de foto’s niet de kunst zijn, dat het kijken niet de kunst is, maar dat het zien de kunst is.