Sprookjesachtige opening wandelroute Sang en Goorkens

Op vrijdag 23 juni om 19.45 uur wordt in Mierlo aan de Sanghorst op speelse wijze de eerste wandelroute geopend van natuurgebied Sang en Goorkens. Deze route genaamd ‘Rondje ’t Sang’ telt 2,4 kilometer en doet de vochtige hooilanden, houtwallen en broekbossen van Sang en Goorkens aan. Sang en Goorkens, 140 hectare groot, is uniek qua natuurwaarden. Er komen veel zeldzame planten en dieren voor zoals diverse orchideeën, maar bijvoorbeeld ook grote boterbloem, kleine bonte specht en zompsprinkhaan. Rond de nieuwe wandelroute zijn nieuwe recreatieve voorzieningen aangelegd, zoals diverse wandelbruggen, zitbankjes, handwijzers en informatiepanelen. Het is voor het eerst dat in dit gebied een wandelroute is aangelegd.

Gratis kindervoorstelling met tovenaar en moeraself
De opening wordt verricht door een heuse moeraself en tovenaar, geholpen door diverse wethouders, boswachters en het waterschapsbestuur. Hier op volgend vindt een gratis kindervoorstelling plaats.

Het verhaal gaat namelijk zo: als er niet genoeg water is dan valt de moeraself in slaap, net als de kleine ijsvogelvlinder, moerassprinkhaan en alle diertjes die bij haar horen. Nu was er eens een vreselijk moerasmonster die Gruwelslurp heette. Hij slurpte het Sang bijna leeg en at allerlei zeldzame planten en dieren op. Speciaal deze avond verschijnt een tovenaar die een toverlied kan componeren, waardoor de moeraself wellicht weer wakker wordt en gaat dansen en trommelen. Kinderen kunnen helpen Gruwelslurp te verslaan. Hoe meer kinderen er aanwezig zijn, hoe beter. Inloop start om 19.15 uur.

Moeraswandeling
Ook volwassenen kunnen vrijdagavond nader kennis maken met Sang en Goorkens. Diverse boswachters van Staatsbosbeheer verzorgen deze avond een publiekswandeling door het Sang. Deze start direct na de opening om 20.00 uur. Tijdens de wandeling worden de bijzondere planten en dieren aangestipt en het afwisselende landschap. De wandeling duurt ongeveer een uur.

Natte natuurparel
Waterschap Aa en Maas, Gemeente Geldrop-Mierlo en Staatsbosbeheer hebben allerlei maatregelen genomen om de waardevolle natuur in Sang en Goorkens te behouden en te herstellen. Door de aanleg van ‘Rondje ’t Sang’ kunnen wandelaars hier nu ook meer van genieten. De wandelroute is gerealiseerd met financiële steun van de provincie Noord-Brabant.

Praktisch
Er is geringe parkeermogelijkheid aan Sanghorst, dus kom zoveel mogelijk te voet of met de fiets. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Honden zijn toegestaan, indien aangelijnd. Het gebied is niet geschikt voor rolstoelers en wandelwagens. De opening wordt georganiseerd door Gemeente Geldrop-Mierlo, Waterschap Aa en Maas en Staatsbosbeheer. Alle activiteiten zijn gratis, inclusief een hapje en drankje. In de omgeving van de openingslocatie aan Sanghorst worden verwijzingsbordjes geplaatst.

Voor meer informatie: www.geldrop-mierlo.nl of www.staatsbosbeheer.nl