Bodemdiertjes scheppen bij IVN op Kastelendag Geldrop

Bodemdiertjes scheppen en ze bestuderen met vergrootglazen kan op maandag 5 juni (Tweede Pinksterdag) van 13 tot 17 uur rondom natuurinformatiecentrum De Paardestal. IVN Geldrop neemt dan deel aan de jaarlijkse Dag van het Kasteel, op Landgoed Kasteel Geldrop.

Bij IVN Geldrop is op Tweede Pinksterdag al wat je nodig hebt aanwezig om bodemdiertjes beter in beeld te krijgen. Huisjesslakken, insectenlarven, duizendpoten, miljoenpoten, wormen… ze liggen allemaal voor het opscheppen. Eigenlijk alles wat je ook in de strooisellaag vindt. Met loeppotjes en microscopen zijn die kleine diertjes tot in detail te bekijken. Vooral kinderen zijn er niet bij weg te slaan.

De activiteit is gratis en vindt plaats in en om de voormalige paardenstallen en het koetshuis, die samen natuurinformatiecentrum De Paardestal vormen.


Lege pantsers en volle huisjes
Pas als je door vergrootglazen kijkt, zie je hoe mooi en bijzonder veel wriemelbeestjes zijn. Neem nou een pissebed, een kleine kreeftachtige die vervelt om te kunnen groeien. Eerst vervelt hij de ene helft van zijn lichaam, dan de andere, waardoor hij letterlijk gepantserd blijft tegen zijn vijanden. Hij heeft namelijk geen botjes maar aan de buitenkant is zijn lichaam verhard. Zo blijft dit beestje één geheel en tegelijkertijd biedt dit pantser bescherming. Best kans dat je lege ‘huidjes’ tegenkomt wanneer je wat aarde omschept.

Kinderfestival en pannenkoeken
Op het kasteelterrein vindt tegelijkertijd het jaarlijkse kindertheaterfestival plaats. De kaartjes zijn op de dag zelf verkrijgbaar bij het grasveld en kosten € 2,50 per persoon. Zie voor meer informatie de websites en facebookpagina’s van IVN en Kasteel Geldrop. Ook de kinderboerderij, Baron z’n Hof en theetuin De Kasteelhoeve zijn geopend. In de recent fors uitgebreide zintuigentuin ligt een blotevoetenpad en staan voelboxen. Er worden pannenkoeken gebakken, waarvan de opbrengst ten goede komt aan het onderhoud van de tuin.