2600 padden en 150 leerlingen bij paddenactie Geldrop-Mierlo

De belangstelling voor padden groeit, zowel bij schoolklassen als vrijwilligers. IVN Geldrop heeft in maart in totaal een kleine 3000 amfibieën overgezet aan de Rederijklaan en Bosrand. Het aantal padden bij de Bosrand was weer minder dan het jaar ervoor. De oorzaak is onbekend maar snoeiwerk en ander gerommel in het groen is voor de padden ongunstig.

Door Liesbeth Dirkse

Ouderschap zonder kraamtijd
De padden zijn overgezet, de paddentrek is afgelopen. De eitjes zijn door de vrouwtjes afgezet in paddensnoeren die aan planten in een poel of ven hangen en de mannetje hebben hun sperma er overheen gestort. Een drukke kraamtijd wordt het niet, ook al krioelt het van jong leven. Duizenden eitjes zet één vrouwtje jaarlijks af in het water. Daarna neemt ze de benen terwijl het mannetje soms nog wat achter de vrouwtjes aanjaagt. De dikkopjes die uit de eitjes kruipen krijgen dus geen broedzorg. Ze veranderen vanzelf in padden, als ze althans niet tevoren worden opgegeten door bijvoorbeeld libellenlarven, geelgerande watertorren en salamanders.

Veel animo
De oproepen in de kranten en op internet leverden dit jaar meer dan genoeg vrijwilligers op. Zelfs vanuit Best en Oirschot waren gegadigden voor het overzetten van de amfibieën! Misschien hebben de tv-opnamen voor het programma ‘Binnenstebuiten’ een jaar eerder nu nog effect gesorteerd. Iedere ochtend tussen pakweg zeven en negen uur zetten de dienstdoende vrijwilligers de padden, kikkers en salamanders over die in ingegraven emmers gevallen waren. De deelnemers waren zo enthousiast dat ze volgend jaar in principe weer willen meedoen. IVN hoopt dan ook tieners te kunnen betrekken bij het opzetten van de schermen.

‘Pottenkijkers’ van basisscholen
Coördinator Plonie van Campen ontving meer dan 150 leerlingen van diverse basisscholen, die ’s ochtends in de emmers kwamen kijken om te zien wat de dagopbrengst was, of eigenlijk nachtopbrengst. “De kinderen vonden het zó leuk,” vertelt Plonie. “Er was zelfs een kind dat een pad tegen een wang drukte en zei dat hij zo lekker zacht was.”
Als de temperatuur ’s nachts onder pakweg zeven graden blijft, trekken de koudbloedige dieren niet en zijn de emmers leeg. “Het is jammer als we een schoolgroep moeten afbellen, soms zelfs meerdere keren, maar de natuur kun je nu eenmaal niet naar je hand zetten. We hopen dat de teleurgestelde kinderen volgend jaar alsnog kunnen komen,” aldus Plonie.