Leon de Winter

Op 23 april komt dan toch eindelijk schrijver Leon de Winter naar het Literair Café Dommeldal. Geen ander afspraken meer die voorgaan, ook geen reis naar Amerika, maar nu echt, rechtstreeks, naar Geldrop! Naar de Kasteelhoeve. Van 14.00-16.00 uur vertelt Leon de Winter daar over zijn werk en zijn leven.

Leon de Winter
Leon de Winter (1954) groeide op en ging naar school in Den Bosch. Daarna studeerde hij aan de Filmacademie in Amsterdam. Met de verhalenbundel Over de leegte in de wereld maakte hij in 1976 zijn debuut. De verwording van de jonge Durer was in 1978 zijn romandebuut, beloond met de Reina Prinsen Geerlingsprijs. Daarna verschenen Zoeken naar Eileen W., La Place de la Bastille en Vertraagde roman. In 1986 kwam Kaplan uit. Het eerste deel van een aantal romans, die handelen over de zoektocht naar oorsprong, naar de joodse identiteit. Op een andere, toegankelijker wijze geschreven dan zijn eerdere werk.

De Winter wordt een bestsellerauteur. Niet alleen in Nederland. Ook in Duitsland is hij zeer populair. In 1990 verscheen de roman Hoffman’s honger, verfilmd door de VPRO. Daarna volgden SuperTex, De ruimte van Sokolov, Zionoco en in 1995 het boekenweekgeschenk Serenade. Ook De hemel van Hollywood werd verfilmd. Leon produceerde zelf deze film en schreef ook het scenario.

Met zijn gezin woonde de Winter enkele jaren in Hollywood waar hij een filmbedrijf had. Toch keerde hij weer terug naar Nederland. In 2002, hij was toen 25 jaar schrijver, verscheen God’s Gym. Alwéér een bestseller. In 2005 vertrok de Winter, met partner Jessica Durlacher, weer naar Amerika, om te werken als gastdocent aan de Universiteit van Berkeley, San Francisco. Terug in Nederland publiceert hij regelmatig opinieartikelen, waarmee hij strijdt tegen antisemitische en racistische tendensen.

In het voorjaar van 2008 verscheen de roman Het recht op terugkeer. Weer een groot succes bij pers en publiek. En in 2012 komt de spraakmakende roman VSV uit. Vorig jaar verscheen Geronimo, een meeslepende roman die de wereldgeschiedenis op haar kop zet. Omdat zijn uitspraken vaak uit de context worden gesneden, roept de Winters ironie en sarcasme weerstand op. Is hij nu een kritisch en geëngageerd schrijver? Of een zakelijke filmproducent? Of een Joodse schrijver? U zult het zien: de Winter is het allemaal!

Literaire lunch
De Kasteelhoeve serveert voor gasten van het Literair Café, voorafgaand aan het schrijversbezoek, een Literaire lunch. Reserveren (via de Kasteelhoeve) gewenst. De kaartjes voor zondagmiddag, 23 april van 14.00-16.00u, zijn te koop bij boekhandel van Grinsven in Geldrop, en via de website van Bibliotheek Dommeldal. Meer info, ook over het zomerprogramma van Literair Café Dommeldal, vindt u op www.bibliotheekdommeldal.nl