Thema-avond IVN Geldrop: nieuwkomers in Brabantse natuur

Nieuwkomers in de natuur en speciaal in onze omgeving is het onderwerp van een lezing met foto’s door boswachter Mari de Bijl. Zijn presentatie vindt plaats bij IVN Geldrop op woensdag 5 april in natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het kasteelpark. Aanvang 20 uur, toegang gratis, vol is vol.

Vanaf 19.45 uur staan koffie en thee klaar, aanvang 20 uur, einde rond 22 uur. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. IVN Geldrop is ook op internet en facebook.

De natuur is aan verandering onderhevig. Planten en dieren sterven uit of passen zich aan, bijvoorbeeld als reactie op de opwarming van de aarde. De mens heeft op allerlei manieren veel invloed op de natuur, zoals door stadsuitbreiding, schaalvergroting en CO2-uitstoot maar ook door uitbraak van dieren en herintroductie van soorten.

Mari de Bijl heeft ervaring met het herintroduceren van dieren. In de Herbertusbossen heeft hij tweemaal weesdasjes geplaatst. Hij vertelt bij IVN over het hoe en waarom, de bouw van een kunstburcht, de problemen die opdoken en de huidige stand van zaken. In dezelfde bossen in Heeze vond een proef plaats met tamme varkens. Waar kwam het initiatief vandaan en waarom? Deden de varkens waarvoor ze ingezet waren?

Aansluitend vertelt De Bijl over de ongewenste toename van wilde zwijnen in onze omgeving en hoe we daarmee omgaan. Zitten de zwijnen over een paar jaar ook in Geldrop?

Het laatste onderwerp is de herintroductie van boomkikkers op de visvijvers van Valkenshorst, tussen Leende en Valkenswaard. Ook hier was Mari nauw bij betrokken en weet hij het nodige over te vertellen.

Mari de Bijl is boswachter bij Brabants Landschap en woont aan de Herbertusbossen in Heeze. Veel natuurliefhebbers kennen hem van excursies, lezingen en zijn humoristische, kritische natuurcolumns in het Eindhoven Dagblad.