Thema-avond over kraaiachtigen bij IVN Geldrop

Kauwen, kraaien, gaaien en hun familie zijn onderwerp van een presentatie bij IVN Geldrop op woensdag 4 januari in natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het kasteelpark. Aanvang 20 uur, toegang gratis, vol is vol.

Van oudsher staan zwarte vogels te boek als brengers van ongeluk, ziekte en dood. Heksen lieten zich niet voor niets door raven vergezellen. Ook in onze tijd hebben kraaiachtigen geen geweldige reputatie. Ze zouden het aldoor gemunt hebben op de eieren en jongen van andere vogels. Ze zouden te talrijk worden en daardoor andere diersoorten verdringen.

Het spanningsveld tussen mensen en kraaiachtigen komt ook aan de orde in de lezing van Gerard Compiet, die dit negatieve beeld wat wil nuanceren in zijn lezing getiteld “Een vliegende kraai vindt altijd wat”. Tot de overige onderwerpen behoren het grote leer- en aanpassingsvermogen van kraaiachtigen, hun vrij ingewikkelde sociale leefwijze, hun manier van voedsel verzamelen (waarbij ook hamsteren voorkomt) en hun broedbiologie. Compiet brengt voorts iedere soort afzonderlijk voor het voetlicht: zwarte en bonte kraai, roek, kauw, raaf, gaai, ekster en notenkraker.

Gerard Compiet is regionaal een bekende amateurfilmer. Bij IVN Geldrop is hij een graag geziene spreker over vogels en zwammen. Belangstellenden zijn woensdag 4 januari van harte welkom in natuurinformatiecentrum ‘De Paardestal’, in het park van Kasteel Geldrop. Vanaf 19.45 uur staan koffie en thee klaar, aanvang lezing 20 uur, einde rond 22 uur. De toegang is gratis maar een tegemoetkoming in de onkosten wordt op prijs gesteld. IVN Geldrop is ook op internet en facebook.