Samen energie besparen van start in Herdersveld

In Herdersveld kunnen huishoudens met relatief eenvoudige ingrepen veel energie besparen. Toch gebeurt dit nog weinig. Om hier verandering in te brengen, hebben zeven bewoners een buurtteam gevormd om gezamenlijke energiebesparingsacties op te zetten. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor gratis warmtebeelden van hun huis.

Veel verbeteringen mogelijk

“Herdersveld is gebouwd in de periode dat er voor het eerst iets aan isolatie werd gedaan,” vertelt Lambert Romijnders, initiatiefnemer van het buurtteam. “Dat betekent bijvoorbeeld dat er een dunne laag isolatiemateriaal in de spouwmuren zit en twee centimeter pur onder het dak. Onder de vloeren zit niks. Ook is bij de bouw niet overal dubbel glas in gezet. Er valt nog veel winst te behalen. Als we daarin samen optrekken, wordt voor iedereen de drempel lager. En we kunnen elkaar ook tips geven, bijvoorbeeld over kleinere maatregelen als ledverlichting of radiatorfolie. Of over subsidies.”

Licht op besparingskansen
Behalve Lambert zitten ook Jos van Breemen, Willem Stoffelen, Annette Coomans, Marjo van Leent, Marijn Wittevrongel en Jappe Goud in het buurtteam. Ze krijgen ondersteuning van Buurkracht, een kosteloos en niet-commercieel initiatief van Enexis. Buurkracht schakelt bijvoorbeeld een onafhankelijke energieadviseur in. Die maakt een buurt- en woningscan om te zien welke energiebesparende maatregelen het meeste opleveren tegen de laagste kosten. Zodra dit gebeurd is, organiseert het buurtteam een bijeenkomst voor de buurt om de bevindingen te delen. En om samen vervolgstappen te bepalen. Hoe meer buurtgenoten meedoen, hoe makkelijker en goedkoper het wordt.

Gratis warmtebeelden
Het buurtteam houdt buurtgenoten op de hoogte van zijn activiteiten. Lambert: “We hebben een eigen buurtpagina, buurkracht.nl/herdersveld, waar we bijvoorbeeld bijeenkomsten en acties aankondigen en buurtgenoten zich kunnen inschrijven voor gratis warmtebeelden van hun huis. Binnenkort krijgt iedereen op Herdersveld die wil, een slimme meter. Daarmee kun je op de buurtpagina inzicht krijgen in je energieverbruik en dit vergelijken met het gemiddelde verbruik in de buurt. We nodigen dan ook iedereen uit zich hier aan te melden.”

Buurkracht helpt
Al ruim 150 buurten in Nederland zijn samen met Buurkracht aan de slag. Buurkracht onderzoekt samen met een buurtteam de beste bespaarmogelijkheden en helpt de buurt te enthousiasmeren voor energiebesparing. Zodat goede voornemens geen voornemens blijven, maar worden omgezet in daden.

Meer informatie?
Neem voor vragen gerust contact op met het buurtteam via de buurtpagina buurkracht.nl/herdersveld. Voor meer informatie over Buurkracht kun je terecht bij Irmy van Paassen, via irmy@buurkracht.nl of buurkracht.nl.

Een gedachte over “Samen energie besparen van start in Herdersveld

  1. Liesbeth 15/12/2016 / 00:03

    Mooi initiatief dat navolging verdient.
    Buurkracht biedt uitstekende ondersteuning.

    Like

Reacties zijn gesloten.