Oproep: geef onze gemeente meer kleur, hang de regenboogvlag uit!

Dit jaar was ik er weer bij op de botenparade van de gaypride in Amsterdam. Ik hoor u denken: “waarom?” Dat is een vraag die ik makkelijk kan beantwoorden. Het is een belangrijk signaal. Op deze dag kan iedereen namelijk écht zichzelf zijn. Het maakt niet uit hoe je eruit ziet, of je man of vrouw bent, transgender, hetero, bi of homo. We laten de vooroordelen los en laten elkaar in onze waarde. Is dat nou niet mooi? Op deze dag wordt de diversiteit gevierd. En ik kan je zeggen; dat geeft een indrukwekkend en uitbundig feest. Leuk voor iedereen, jong en oud.

Ik besef me dat een flinke groep mensen vindt dat dit overdreven is. Het standaard beeld is dat homoseksualiteit al lang wordt geaccepteerd in Nederland. Maar als je zelf op onderzoek uit gaat, kom je van een koude kermis thuis. Ouderen duiken terug in de kast, jongeren willen niet naast een homo in de klas zitten en op werkplekken en in sportclubs wordt soms ongemerkt gepest. De cijfers liegen er niet om. Er is nog veel werk aan de winkel. Het meest schokkende cijfer vind ik persoonlijk het feit dat homoseksuele jongeren ongeveer vijf keer vaker zelfmoord plegen dan gemiddeld. Ze worstelen met hun geaardheid, of worden gepest en zien geen uitweg.

Daar wil ik wat aan doen. Iedereen is nou eenmaal anders. Laten we dat accepteren, laten we dat vieren en de handen ineen slaan. We zijn allemaal verschillend en dat maakt ons leven en onze omgeving kleurrijk. Het is belangrijk dat we dat beseffen en dat we daar samen over praten en van genieten.

Op dinsdag 11 oktober is het nationale Coming Out Dag. Op deze dag hangen vele gemeenten, bedrijven en andere instellingen de regenboogvlag uit om te laten zien dat ze (seksuele) diversiteit respecteren. Vorig jaar deed het Strabrecht daar voor het eerst aan mee, nadat ik met hen had gesproken. Dit jaar doet de gemeente Geldrop-Mierlo ook mee. Na vragen van PvdA, GroenLinks en SP wil ook onze gemeente een goed voorbeeld geven. Fantastisch nieuws! Geldrop-Mierlo hangt de vlag uit.

Wat mij betreft mag deze oproep tot begrip en acceptatie nog breder uitgedragen worden. Ik doe graag deze oproep aan alle inwoners, bedrijven, maatschappelijke instellingen en verenigingen: hang op 11 oktober de regenboogvlag uit. Laat zien dat u ook vindt dat onze gemeente een betere plek is omdat we allemaal anders zijn. Laat zien dat we tolerant zijn. Vooral, steek hiermee een hart onder de riem van de jongeren die worstelen met hun identiteit. Ze zijn niet raar of vreemd en verdienen steun van elk van ons in hun worsteling.

Dus: 11 oktober, hang uit die regenboogvlag! Geef onze gemeente kleur. Ik reken op u allemaal.

Richard van de Burgt
Fractievoorzitter PvdA Geldrop-Mierlo

Een gedachte over “Oproep: geef onze gemeente meer kleur, hang de regenboogvlag uit!

  1. a.van Tie 21/10/2016 / 00:22

    Laat ieder mens in zijn waarde. En ramptoerisme naar Amsterdam hoort daar niet bij.

    Like

Reacties zijn gesloten.