Met het inleveren van twee terrasstenen, en een pleidooi voor het vergroenen van tuinen, gaf milieuwethouder Miranda Verdouw het startschot voor Operatie Steenbreek, bij de opening van de Andere Mert/Regenboogfestival in het Geldropse kasteelpark.
Door Liesbeth Dirkse – foto Ad Hoeks Fotografie
Voor een geslaagde Andere Mert/Regenboogfestival, met aandacht voor duurzaamheid en ontwikkelingssamenwerking, waren volgens wethouder Miranda Verdouw alle ingrediënten aanwezig: een ruim aanbod aan kramen, stralend weer, hapjes en drankjes en een prachtige locatie in het kasteelpark. Vooral over de locatie was wethouder Verdouw te spreken. De kramen waren zondag opgesteld tussen het kasteel en de poort bij het parkeerterrein aan de Helze, terwijl bij voorgaande edities de weide hiervoor was aangewezen. “Dit is een prima alternatief en eigenlijk een veel betere locatie. De vorige was vooral heel drassig,” stelde Verdouw vast.
Naadloos aansluitend vroeg zij speciale aandacht voor Operatie Steenbreek, die pleit voor vergroening van particuliere tuinen om zo wateroverlast te verminderen. De wethouder herinnerde haar gehoor aan de hevige regenval in juni, waarbij sommige straten in Geldrop blank stonden. Door de klimaatverandering zullen we beduidend vaker met extreem weer en wateroverlast te maken krijgen. Daarom riep mevrouw Verdouw tuinbezitters op tegels uit hun tuin te vervangen door planten of struiken. “Mag ik de mensen van IVN Geldrop en Platform Duurzaam Geldrop-Mierlo verzoeken op het podium te komen,” verzocht ze. “Ik heb twee stenen uit mijn tuin meegenomen om aan jullie te overhandigen.”
De eerste steen werd namens het Platform Duurzaam in ontvangst genomen door Marije van der Park. “Meer planten in de tuinen komen ook ten goede aan de leefbaarheid, gezondheid en biodiversiteit,” benadrukte zij. Namens IVN Geldrop nam Plonie van Campen de tweede steen aan. “Er zijn zo vroeg op de middag al zes gezinnen bij onze kraam geweest om een terrassteen te ruilen tegen een plant. Zo is er al een begin gemaakt met de vergroening en kan het water beter infiltreren,” voegde zij toe. “En we gaan door, dit is pas het begin!” De wethouder verliet het podium met twee planten voor haar tuin: voor de schaduw steenbreek en voor een zonnig plekje lavendel.
Tegel eruit, plant erin!
Iedereen die tijdens de Andere Mert een tuintegel inleverde bij Platform Duurzaam/ IVN kreeg daarvoor een tuinplant terug. Dat heeft een stapeltje stenen opgeleverd. Daarnaast werd informatie verstrekt over diverse mogelijkheden om in actie te komen tegen wateroverlast. Onder de demonstratiematerialen van tuincentrum Soontiëns aan de Urkhovenseweg was een model van een groendak. Hiermee was duidelijk te zien hoe een duurzaam dak met vetplanten wordt opgebouwd – een dak dat water opvangt, prima isoleert en lang meegaat. Ook waren er mooie voorbeelden van waterdoorlatende, onderhoudsarme verharding, bijvoorbeeld voor een stevige oprit.
Meer weten?
Folders van Operatie Steenbreek liggen in het gemeentehuis, bij Groenrijk en Soontiëns. Voor meer informatie en tips voor uw tuin zie: http://www.operatiesteenbreek.nl/kennisbank-openbaar.