Mythen in de kunst: onze Grieks-Romeinse beschaving

4 lezingen van Theo Bemelmans in Bibliotheek Dommeldal

Onze beschaving heeft belangrijke peilers in de Joodse en Christelijke cultuur èn in de Grieks-Romeinse oudheid. De Grieken en Romeinen hebben een grote schat aan kennis en kunst voortgebracht en daarmee onze westerse samenleving verrijkt. Je kunt geen museum binnenlopen of er zijn tal van schilderijen en beeldhouwwerken te zien, die geïnspireerd zijn door de Griekse en Romeinse mythologie. En wat is er nou mooier dan genieten van de schoonheid van een kunstwerk en daarbij ook het verhaal erachter te kennen?
In vier lezingenavonden neemt Professor Theo Bemelmans de bezoekers mee in de beeldende verhalen uit de Griekse en Romeinse mythologie, afgebeeld in de kunst door de eeuwen heen.

Kaartjes
Iedere avond begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur. Een kaartje is heel makkelijk online te bestellen en te betalen, via www.Bibliotheek Dommeldal.nl. Klik op agenda en bestel uw kaartje(s). Uiteraard bent u welkom bij alle lezingen in alle vestigingen.

11 oktober 2016 Vestiging Geldrop: Goden van de Olympus
Alle mythologische verhalen beginnen met het ontstaan van de aarde en de eerste goden. In deze eerste lezing zien we dat aan de hand van schilderijen en beelden. De begintijd van de aarde wordt gekenmerkt door chaos en strijd tussen goden om de ultieme macht, een werkelijke ‘titanenstrijd’. Wanneer die strijd eindelijk is beslecht, daalt de rust neer en zetelen de belangrijkste Griekse goden op de berg Olympus in het noorden van Griekenland. Het merendeel van die goden wordt veel later overgenomen door de Romeinen, zij het soms onder andere namen.

Vier lezingen, vier onderwerpen, vier locaties
Na de lezing in Geldrop zijn er nog 3 lezingen, op 18 oktober in vestiging Son en Breugel, over Herakles en andere helden; op 25 oktober in vestiging Nuenen, over De Trojaanse oorlog (Ilias en Odyssee); en op 1 november in vestiging Mierlo, over Bacchus en andere goden. Over de inhoud van alle avonden leest u meer op de website van Bibliotheek Dommeldal.