Tevreden bezoekers en vrijwilligers in de zintuigentuin tijdens een geslaagde jaarmarkt van Kasteel Geldrop op 17 juli.
“Wat die vrijwilligers hier weer klaargemaakt hebben… dat is echt een ontdekking!” Het zijn de woorden van een 80-jarige bezoekster uit Nuenen. Ze had graag eerder geweten van het bestaan van een zintuigentuin in het kasteelpark van Geldrop. “Bijzonder dat er brailleborden onder de teksten staan,” zegt ze, doelend op de haiku’s – minigedichten van vijf, zeven en vijf lettergrepen. “En het is iedere dag open… dat vind ik ook zo verwonderlijk!”
De Nuenense is één van de vele bezoekers in de zintuigentuin tijdens de jaarmarkt op zondag 17 juli, ter ere van het 400-jarig bestaan van Landgoed Kasteel Geldrop. Senioren, vijftigers, (groot)ouders met kinderen, iemand in een rolstoel, ze genieten van de attracties en sfeer in de zintuigentuin. Kleine kinderen laten zich schminken. Amber en Eline van elf lopen voorzichtig over het blotevoetenpad, waarbij de gravel aan hun voeten plakt. Op de vraag “Vinden jullie het leuk?” antwoorden ze: “Ja, maar de modder is het aller-leukste!” Ook de 9-jarige Arrianne is niet vies van vuile voeten. Met zijn drieën springen ze opnieuw in de modderbak. Gelukkig is er een pomp naast het pad, om de ergste viezigheid af te spoelen.
Uit de luidsprekers klinkt op deze feestelijke dag Vivaldi’s Vier Jaargetijden en andere klassieke muziek. Water klatert in een vijvertje, een paar meter verderop slaat iemand met een hamer op het bamboe pijporgel. Bij de kruidencirkel streelt een natuurliefhebster langs de tijm en snuift de geur op. Links en rechts raakt ze bloemen en planten aan. “Een prachtig initiatief,” zegt de vrouw. “Ik vind het zo mooi allemaal.” Waardering heeft ze ook voor het kunstwerk dat uit kleine tenten bestaat. De voelboxen zijn echter niet aan haar besteed. “Nee, daar durf ik mijn hand niet in te steken,” zegt ze.
“Kijk, wat leuk!” Een geklede dame wijst haar man lachend op het ouderwetse ondergoed dat aan de waslijn hangt tussen het insectenhotel en de takkenril. Ernaast staat een kraam met hapjes van groenten en granen die eeuwen geleden al gebruikt werden. Gekleed in oude kostuums venten de kokkin en haar hulpkrachten lekkernijen uit: flensjes en pompoentaart volgens authentieke recepten, pompoensoep, een groenteschotel en luxe taartjes. Die waren vroeger alleen voor de rijken maar vandaag kosten ze slechts één ‘florijn’. De opbrengst komt ten goede aan de zintuigentuin, ook van de pasteitjes, die al vroeg uitverkocht zijn. De Nuenense heeft al in haar eentje genoten van een kopje koffie met appeltaart op het terras van de kasteelhoeve. “Maar anders had ik hier graag de pompoensoep geproefd,” excuseert ze zich. Haar enthousiasme houdt niet op en ze deelt het graag met wie luisteren wil.
Herboriste Ingrid van Heertum, die als vrijwilliger de tuiniers aanstuurt, is verhinderd vandaag. De lavendelolie, kruidenkussentjes en zalven op plantenbasis uit haar Kruidenhofke worden niettemin verkocht in de kraam. Ingrid kan nog altijd nieuwe tuiniers gebruiken in de zintuigentuin. Liefhebbers kunnen zich aanmelden via e-mail: kruidenhofke@xs4all.nl of bij projectleider Harry Peters, h.peters@planet.nl.
Door Liesbeth Dirkse