Nieuwe kunst in zintuigentuin Geldrop

Kunst en kinderen komen in de zintuigentuin van Kasteel Geldrop bij elkaar. Beeldend kunstenaar Esther Smits maakte speciaal voor deze locatie de bijzondere installatie ‘Stilte’.

Tot 1 oktober dagelijks gratis te bezichtigen van 9 tot 17 uur.

Nieuwe bewoners in de zintuigentuin?
Even flitst dat door je heen als je de zintuigentuin binnenkomt en de bescheiden nederzetting ziet die daar is opgetrokken door Esther Smits. Kleine tipi’s, poefen en vlaggetjes vormen samen een installatie waarmee de kunstenares mensen uitnodigt tot stilte. Vanuit de cirkel van jute tentjes kunnen kinderen de omgeving in zich opnemen en zo even uit het drukke bestaan stappen. Het doorschijnende karakter van jute geeft beschutting, maar toch verbondenheid met de omgeving.

Esther Smits, opgegroeid op het Brabantse platteland en woonachtig in Heesch, voelt zich sterk verbonden met de natuur. Door haar ruimtelijk werk, omgevingskunst, landart en ook fotografie wil ze verwondering bij mensen teweegbrengen. Interactie tussen mens en omgeving is daarbij van belang. De beelden ontstaan dan ook vaak naar aanleiding van een specifieke (buiten)locatie of zijn bestemd voor een speciale plek. Smits experimenteert met allerlei materialen. Zo is ‘Stilte’ opgebouwd met jute, plastic, bamboe, touw, elastiek, rubber en hooi.

In de zintuigentuin kan men deze zomer met haar werk kennismaken. Drie op het eerste gezicht totaal verschillende creaties geven een mooi idee van de veelzijdigheid van Esther Smits. Naast de installatie ‘Stilte’ zijn er filmfragmenten te zien. In een loop speelt ze met de tijd. Verstilling en versnelling wisselen elkaar af. Haar wastekeningen ‘Zonder Titel’ laten een heel eigen resultaat zien van haar experimenten. In het platte vlak maakt ze met bijenwas, pigment en siliconen bijzondere wastekeningen op hout.

Esther is afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg, in de vrije studierichting Textielvormgeving en behaalde daarna een 1e-graads bevoegdheid docent Beeldende Kunst en Vormgeving. Als vrij ondernemer geeft ze les en maakt ze kunst. Met haar bijdrage verrijkt Esther Smits de zintuigentuin in het kasteelpark, hartje Geldrop. Tot 1 oktober dagelijks gratis te bezichtigen van 9 tot 17 uur.

Zintuigentuin met vernieuwd blotevoetenpad
De zintuigentuin wil kinderen, volwassenen en zeker ook (dementerende) ouderen en zintuiglijk beperkten bewust stil laten staan bij zintuiglijke waarnemingen en de natuur dichterbij brengen. Hiertoe zijn onder meer een blotevoetenpad en kruidentuin aangelegd, en voelboxen en boomstammen met naambordjes aangebracht. De kruiden in de kruidencirkel mogen geproefd worden (voor eigen verantwoordelijkheid). Er zijn ‘voelplanten’ met verschillende bladvormen en -structuren.