Een goed verhaal zit tussen je oren

45.000 gesproken boeken voor Bibliotheekleden met leesbeperking

Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? Dan heeft de Bibliotheek de oplossing: gesproken boeken. Via een speciale website krijg je toegang tot een collectie van maar liefst meer dan 45.000 titels via streaming. Voor jong en oud! Maar alléén als je lid bent van de Bibliotheek.

Gesproken boek of luisterboek
Een gesproken boek en een luisterboek lijken veel op elkaar. Maar ze zijn niet hetzelfde. Gesproken boeken zijn exclusief voor mensen met een leesbeperking, omdat ze zijn afgestemd op hun wensen: de boeken worden op een rustig tempo ingesproken, zonder te veel intonatie. En je kunt door het boek navigeren, bijvoorbeeld om naar een volgend hoofdstuk te gaan. Ideaal dus voor alle leden van de Bibliotheek die blind, slechtziend of dyslectisch zijn. Luisterboeken zijn voor iedereen die graag luistert, maar ze zijn niet aangepast voor lezers met een leeshandicap.

Passend lezen, hoe gaat dat
De eerste stap is inloggen op www.bibliotheek.nl/passendlezen, met het nummer van je Dommeldal bibliotheekpas en het bijbehorend wachtwoord of de pincode. Na het invullen van persoonlijke gegevens krijg je direct toegang tot 45.000 gesproken boeken. Dan kies en bestel je de boeken van je keuze, en zet je ze direct op je boekenplank. Maximaal 15 titels, die je zolang mag lezen als je wilt. (Je leest online, via PC of tablet. Je hebt dus wel een internet verbinding nodig.) Binnen een paar dagen na je aanmelding, krijg je nog een telefoontje om even te bespreken of je hebt gevonden wat je nodig hebt. Want soms is de leesbeperking toch ernstiger. Dat vraagt dan om een andere oplossing. Die er óók is! Want een goed verhaal zit tussen je oren!

Een uitgebreide collectie
Van streekroman tot jeugdboek, van Het diner tot Kruistocht in spijkerbroek. Op de website vind je gesproken boeken in alle genres. Ken je iemand met een leesbeperking? Attendeer hem of haar dan op deze dienst. Want lezen kan altijd en overal!