Burgemeester opent expositie ‘Dood doet leven’ bij IVN Geldrop

Burgemeester Berry Link opent zondag 6 maart om 14 uur de jaarexpositie van IVN Geldrop over jagen en doden om te overleven. De tentoonstelling in natuurinformatiecentrum De Paardestal is op zondagen van 14 tot 17 uur gratis te bezoeken. Een IVN-film en vitrines geven aanvullende informatie. Voor kinderen zijn er interactieve spelletjes en speurtochten, en het houten paard natuurlijk.

Leven door te doden
De nieuwe expositie van IVN Geldrop gaat over opruimers in de natuur, over eten en gegeten worden. Alles wat leeft zal sterven en tot voedsel dienen. De één zijn dood is de ander zijn brood. Zo ontstaat een eeuwig durende kringloop. IVN heeft dit thema creatief en speels uitgewerkt in drie heel verschillende paardenboxen. Er zijn nieuwe interactieve elementen toegevoegd: voelboxen, de wie-eet-wie-puzzel en een woordspel over dieren.

Van amfibie tot zwam
De eerste box toont jagende dieren in verschillende biotopen: bos, heide en water. Er is een dassenhol en een grote adelaar komt uit de muur gevlogen. Hier jagen ook aalscholvers, de vos en het wilde zwijn.

De levensgemeenschap van dood hout is in de tweede box te zien. Spechten hakken een hol dat vaak wordt ingenomen door andere holenbroeders of vleermuizen. Bastkevers vreten zich in het hout, larven maken gangen en schimmeldraden woekeren hierin. Na een tijdje verschijnen hun vruchten: paddenstoelen. Ook bodemdiertjes voeden zich met natuurlijk materiaal dat vergaat.

De derde box is voor lijkenpikkers. Die jagen niet maar zijn er als de kippen bij als een dier overlijdt. De groene vleesvlieg legt soms al binnen een uur haar eitjes in de gastheer of –dame. Echt alles van het dode dier wordt gebruikt. Botten voor de kalk, haren voor het bouwen van een nieuw nest.

Klankbeeld, vitrines, speurtochten en spelletjes
In het Koetshuis naast de paardenboxen draait een fascinerend klankbeeld van ruim een kwartier. Het foto- en filmmateriaal is door IVN zoveel mogelijk in de eigen omgeving ‘geschoten’. Voor kinderen zijn er spelletjes, tekenmateriaal en speurtochten. De vitrines zijn ingericht naar het thema ‘dood doet leven’. Zo is de tentoonstelling voor jong en oud interessant. In De Paardestal zijn bovendien wandelroutes, boekjes en folders verkrijgbaar, waaronder geplastificeerde vouwbladen om gemakkelijk dieren en planten te benoemen.

Belangstellenden zijn welkom in Natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het kasteelpark. Openingstijden: maart t/m november, iedere zondag van 14 tot 17 uur. Toegang gratis. Schoolklassen en andere groepen kunnen op afspraak doordeweeks terecht. Hiervoor kan men contact opnemen met Marian van de Sluis, T: 040 2854681.