Opleiding tot natuurgids

Wie meer wil weten over de natuur, en graag vertelt over flora en fauna, kan bij IVN een opleiding tot natuurgids volgen. De opleiding is een samenwerkingsverband van de IVN’s in Zuidoost-Brabant en vraagt een flinke tijdsinvestering. Na afloop krijgt men een landelijk erkend diploma.

Een nieuwe IVN Natuurgidsenopleiding (Ngo) start in september 2016. De organisatie is in handen van verschillende IVN afdelingen in regio Zuidoost-Brabant: Asten-Someren, Geldrop, Heeze-Leende, Helmond, Laarbeek en Nuenen c.a.. Daarom worden de lessen ook op verschillende locaties verzorgd.

Deze Ngo is voor de natuurliefhebber die serieus aan de slag wil met kennisoverdracht en natuurbeleving, en zich actief willen inzetten als IVN-natuurgids of -vrijwilliger. Gaandeweg krijgt de cursist een gedegen basiskennis van flora en fauna, ecologie en duurzaamheid. Tegelijkertijd leert hij hoe je deze kennis kunt overbrengen op anderen, hoe je met een groep op stap gaat voor een excursie en hoe je zo’n excursie voor alle deelnemers interessant maakt. Iedereen beleeft de natuur immers op zijn of haar eigen manier. Bovendien leren de cursisten de omgeving van de afdelingen goed kennen, met zijn eigen natuur- en cultuurhistorische kenmerken en waarden.

Excursies en huiswerk
De opleiding bestaat uit ongeveer 30 theoriebijeenkomsten en 20 praktijkoefeningen/excursies.

Daarnaast is er steeds flink wat huiswerk te maken en krijgt de deelnemer zowel individuele als groepsopdrachten te doen. Hij moet rekenen op een gemiddelde tijdinvestering van 6 uur per week. De opleiding wordt afgerond met een praktijkopdracht, veelal in samenwerking met andere cursisten.

Voorwaarde voor deelname is lid zijn of worden van het IVN. De Natuurgidsenopleiding duurt anderhalf tot twee jaar en kost 225 euro. De lessen worden gegeven op de woensdagavond, de excursies in het weekend. Mensen die geïnteresseerd zijn in deze opleiding kunnen zich aanmelden bij één van de organiserende IVN-afdelingen.