IVN thema-avond over Antarctica

Een reis naar Antarctica is het onderwerp van een inloopavond bij IVN Geldrop, verzorgd door Bertini Savelberg en Toine Hendriks. Belangstellenden zijn woensdag 6 januari om 20 uur welkom in natuurinformatiecentrum ‘De Paardestal’. Toegang gratis, vol is vol.

Wie aan Antarctica denkt, ziet ijsbergen en ijsschotsen voor zich. Het continent kent weinig vegetatie: twee soorten bloeiende planten en verder slechts mossen en korstmossen. Daarentegen leven er wel veel dieren langs de kust, waaronder walvissen en zeehonden. Tot de vogels behoren pinguïns, albatrossen en keizeraalscholvers. Bertini Savelberg en haar man zagen ze tijdens hun reis naar Antarctica, nog geen jaar geleden.

Het echtpaar startte de bootreis in Bluff, Nieuw-Zeeland, om een maand later van boord te gaan in het uiterste zuiden van Argentinië. Onderweg staken ze de zuidpoolcirkel over en gingen zo vaak als mogelijk met een rubberboot of helikopter aan land. Ze bezochten o.a. de ijsvrije landtong Kaap Adare, de Taylorvallei (een poolwoestijn), de Ross zee en Peter I-eiland. Tot de bezienswaardigheden behoren verder de hut van de Iers-Britse ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton en op het eilandje Lock Roy het postkantoor annex museum. Op dit eiland is ook een onderzoeksbasis te vinden en een kolonie ezelspinguïns.

In de presentatie vertelt Bertini over de natuur en hoe ze de reis ervaren heeft, en Toine toont daarbij de foto’s. Geïnteresseerden zijn 6 januari welkom in natuurinformatiecentrum ‘De Paardestal’, in het park van Kasteel Geldrop. Vanaf 19.45 uur staan koffie en thee klaar, aanvang lezing 20 uur, einde rond 22 uur. De toegang is gratis maar een tegemoetkoming in de onkosten wordt op prijs gesteld.