CDA voert actie voor bredere A67 en minder geluidsoverlast

Minister Schultz van Haegen van infrastructuur en milieu wil 50 miljoen vrijmaken (uit de oude pot voor de Ruit) voor het aanpakken van de knelpunten tussen Eindhoven en Geldrop op de A67. Daarnaast heeft ze de regio uitgedaagd om met een goed plan te komen ter verbetering van de infrastructuur o.a. door middel van smart mobility.

Lapwerk
Dat alleen het stuk tussen Eindhoven en Geldrop wordt aangepakt lijkt lapwerk. Immers de meeste ongelukken gebeuren verderop tussen Geldrop en Asten. Zo was het alleen deze maand al raak op 12,13,17 en 26 oktober, waarbij de snelweg door ongelukken lange tijd werd afgesloten. En iedereen weet het: het verkeer zoekt dan de sluipwegen op waardoor de aangrenzende dorpen telkens zwaar worden belast. Ook Geldrop-Mierlo. In mei 2015 werden bij een speciaal ANWB-meldpunt voor onveilige verkeerssituaties met vrachtwagens de meeste reacties geteld over de A67.

Meer geluid en luchtvervuiling
Door de A67 te willen verbreden, erkent het Rijk dat er een toename is van het (vracht)verkeer. Dit impliceert dat ze ook erkent dat er meer geluid en luchtvervuiling is voor omwonenden. Helaas meet Rijkswaterstaat (eigenaar van de A67) volgens eigen normen en wordt niet gekeken naar een optelsom van geluid en andere overlast zoals andere meetbronnen laten zien. Steeds meer inwoners van Geldrop-Mierlo klagen over hinder van de A67 door het toegenomen (vracht)verkeer.

30 oktober: actiedag
Wanneer die 50 miljoen alleen in de verbreding van de A67 wordt geïnvesteerd, wordt een schijnoplossing bedacht. Op 4 november staat een overleg gepland tussen de minister en de provincie Brabant over de bereikbaarheid van Zuid-Nederland. De A67 speelt in die bereikbaarheid een belangrijke rol. Het CDA in Geldrop-Mierlo en de Provincie willen daarom op 30 oktober actie voeren om deze kwestie onder de aandacht te brengen en willen bij de minister pleiten voor een integrale aanpak van veilige oplossingen, slimme bereikbaarheid van de regio en vooral kwaliteit van leven in de omliggende dorpen. Er is dus meer nodig dan alleen een wegverbreding. We willen niet de dupe worden van economische groei en intensivering van de oost-west logistiek.

221 miljoen euro ‘Ruitgeld’is bestemd voor onze regio
De 50 miljoen die het Rijk nu wil uittrekken is maar een deel van wat voor de oude Ruit was uitgetrokken. Het dreigt nu voor een deel naar andere projecten te gaan. Het annuleren van het Ruitproject betekent namelijk niet dat de problemen hier zijn opgelost. Het CDA stelt daarom dat het geld dat voor onze regio bestemd was zonder dralen opnieuw in deze regio moet worden geïnvesteerd.

Essotankstation aan de A67 is actieplaats
Om het behoud van het Ruitgeld kracht bij te zetten is komende vrijdag (30 oktober) door het provinciale CDA tussen 12.00 en 14.00 uur daar de campagneactie gepland. Naar verwachting is er dan veel verkeer dat stopt i.v.m. lunchtijd. Op de verzorgingsplaats naast het tankstation worden vanuit een CDA-partytent bumperstickers uitgedeeld aan passanten. Ook wordt een metershoog spandoek geplaatst en worden handtekeningen verzameld. Tegelijk wordt een offensief gestart via de sociale media (Twitter, Facebook). Het CDA Geldrop-Mierlo ondersteunt de actie.