Tim Meijer exposeert in Kasteel Geldrop

Vanaf 3 mei t/m 28 juni exposeert fotograaf Tim Meijer in Kasteel Geldrop, met als thema “Artist Statement”. De opening van de expositie is zondag 3 mei om 14.30 uur en is te bezoeken t/m 28 juni 2015 op elke donderdag, vrijdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

Het haastige leven van tegenwoordig heeft fotograaf Tim Meijer op bijzondere wijze beïnvloed. “Mensen nemen geen tijd meer om terug te kijken naar het verleden, alles moet nu beter en sneller en het loslaten lijkt voor iedereen zo makkelijk” aldus Meijer. Wat hem intrigeert maar tegelijk ook inspireert zijn oude gebouwen die langzaam verdwijnen, want die herbergen een enorme schat aan herinneringen. Bij het binnengaan van zo’n oud verlaten gebouw voelt hij nog de aanwezigheid van de mensen die daar gewoond/gewerkt hebben, zonder die mens ook echt te zien. Hier kan de verbeelding de werkelijkheid vervangen. En dat gevoel probeert hij vast te leggen met zijn foto’s om zo de kijker deelgenoot te maken van die belevenis.

Hiermee is duidelijk dat vergankelijkheid een belangrijk onderdeel van zijn werk is. Hij fotografeert daarom voornamelijk in verlaten panden waarin de natuur langzaam terrein wint. In de vaak chaotische ruimtes/onderwerpen probeert hij met zijn foto’s een bepaalde rust in beeld te krijgen. Door met een analoge camera te werken krijgt het onderwerp een subtiele ruwe sfeer.

Als meest recentste project heeft hij gekozen voor een vormonderzoek over ramen in het Duitse dorp Borschemich. Daar staan huizen die compleet zijn leeggehaald en verlaten i.v.m. met de bruinkoolwinning. Koperdieven hebben hun slag al geslagen en duidelijk is het verval te zien. Binnen vier jaren zal alles definitief verdwenen zijn. Wat nu nog voor de lege ramen is blijven hangen, zijn oude stoffige gordijnen als enige herinnering aan de jaren waarin de mensen er geleefd en gewoond hebben. Die ramen geven van buiten niets prijs, je kan er vanwege de afwezigheid van licht in de huizen alleen vanuit binnen naar buiten kijken. Maak uzelf deelgenoot van een bezoek aan dit gestorven dorp door deze bijzondere expositie te bezoeken.