Gemeentenieuws: Let op voor oplichters
Steeds vaker komen er bij de politie aangiften en meldingen van verschillende vormen van oplichting in onze gemeente binnen. Op straat en bij u thuis. In dit artikel noemen wij enkele vormen die vaker gebruikt worden, zodat u hopelijk niet het slachtoffer van een oplichter wordt. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee!
Gericht op zoek naar slachtoffers
Oplichters zoeken hun slachtoffers meestal gericht uit. Ze hebben het vaak voorzien op oudere mensen. Die zijn over het algemeen eerder bereid om de medemens te helpen en worden daardoor juist zelf de dupe. Oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze zijn goed gekleed, praten beschaafd, doen zich voor als medewerkers van bekende organisaties of hangen een zielig verhaal op. Trap daar niet in. En denk niet dat het u niet overkomt, want oplichters zijn zeer behendig met hun smoezen en babbeltrucs.
Op straat
Wees alert als u wordt benaderd door onbekende personen die iets van u willen. Vaak gaat het om oplichters die op de één of andere manier geld of goederen van u willen. Zo zijn er meldingen bij de politie binnengekomen dat mensen op straat of in een winkel worden aangesproken door vrouwen die aangeven doofstom te zijn. Ze geven met gebaren aan dat ze geld nodig hebben. Als de slachtoffers een klein geldbedrag uit hun portemonnee pakken en aan de vrouwen geven, worden ze uitgebreid bedankt met kussen en omhelzingen. Maar als de vrouwen weg zijn, blijkt dat de portemonnee verdwenen is. Ga daarom niet in op dit soort bedelverzoeken van mensen die u niet kent en niet vertrouwt.
Bij u thuis
Oplichters komen ook bij u aan de deur. Met een babbeltruc of een smoes proberen ze geld van u te krijgen, of binnen te komen. Dan nemen ze geld of goederen mee zonder dat u dat in de gaten heeft. De voorbeelden zijn ontelbaar: mensen die hun kinderen moeten laten plassen, jongeren die zeggen dat ze koeken verkopen voor een goed doel, namaak-meteropnemers, Engelssprekende mannen die uw woninggevel of oprit reinigen en vervolgens de hoofdprijs vragen, of iemand die benzinegeld wil ‘lenen’ om naar zijn vrouw in het ziekenhuis te kunnen rijden. Trap daar niet in! Vraag altijd om een legitimatiebewijs. Laat niemand binnen, ook al ziet hij of zij er betrouwbaar uit. En geef nooit zomaar geld mee, ondanks de belofte dat u het terug krijgt.
Ook via het internet zijn oplichters erg actief. Ben dus ook op uw hoede als u personen binnenlaat die u bijvoorbeeld via internet heeft leren kennen om iets van u te kopen of met u af te spreken.
Toch slachtoffer?
Mocht u toch slachtoffer zijn geworden van oplichters, meld dat dan bij de politie. De politie kan proberen de daders op te sporen. Als ze worden gepakt, heeft uw aangifte er misschien wel voor gezorgd dat andere mensen niet het slachtoffer van de oplichters worden. En als u aangifte doet, kunt u de schade mogelijk vergoed krijgen van uw verzekering. Of u kunt proberen de schade te verhalen op de dader.
Contact met politie
Als de oplichters nog in de buurt zijn, kunt u 112 bellen. Zijn de daders al verdwenen? Of vertrouwt u een situatie achteraf toch niet, neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Op de website http://www.politie.nl vindt u meer informatie over onderwerpen als (internet)oplichting, diefstal en babbeltrucs.