Op pad met paddenexcursie

De Paddenwerkgroep van IVN Geldrop organiseert op zaterdag 14 maart om 10 uur een paddenexcursie bij de overzetplaats aan de Bosrand bij het viaduct over de A67 te Geldrop. Deelname is gratis. IVN zoekt bovendien paddenoverzetters voor ’s avonds in de Rederijklaan, aan de rand van het bos.

Tijdens de excursie gaan deelnemers samen met natuurgidsen padden overzetten. Het is helaas nooit te voorspellen of er veel padden zijn. Padden zijn koudbloedige dieren en kunnen alleen actief zijn als de buitentemperatuur ’s nachts boven de 6 graden Celsius is. De padden gaan op stap zodra het donker wordt. De meeste padden trekken naar de vijver bij de windhondenrenbaan. Daar gaan de deelnemers ook naar toe om te kijken of ze paddensnoeren, kikkerdril, paddenvisjes en/of kikkervisjes kunnen vinden.

Een aantal jaren geleden zijn er bij de Bosrand veel doodgereden padden waargenomen tijdens de paddentrek. De paddenwerkgroep van IVN Geldrop heeft toen besloten paddenschermen te plaatsen en emmers in te graven zodat men de padden handmatig kan overzetten om te voorkomen dat ze worden doodgereden. Vroeg in de ochtend halen de vrijwilligers de emmers leeg en wordt de oogst geteld.

Waarom worden er zoveel padden doodgereden?
Wanneer de temperatuur ’s nachts boven de 6 graden komt, zijn de padden actief. Bij lagere temperaturen zijn ze stijf en bewegen ze nauwelijks. Het grote aantal verkeersslachtoffers hangt hiermee samen: vaak is het asfalt overdag opgewarmd en juist die warme plekken vinden deze koudbloedige dieren prettig. Zo komt het dat ze rustig een tijd blijven zitten, lang genoeg om door een voertuig te worden overreden of meegezogen in de luchtstroom. Bovendien lopen de padden langzaam. Dat we meestal toch niet veel dode padden zien liggen, komt doordat kraaien en andere rovers er als de kippen bij zijn om een lekker hapje te verschalken.

Waarom willen we padden beschermen? Padden zijn nuttig als insectenverdelgers en als voedsel voor o.a. reigers en ooievaars. Ze verdienen extra bescherming omdat ze een belangrijke plaats in de voedselketen vertegenwoordigen.

Voor inlichtingen: Plonie van Campen, tel. 040-2854996 en Mariet Vissers, tel. 040-2856622.

De paddenwerkgroep van IVN Geldrop is ook op internet te vinden.