Voedselbank start nieuwe acties

Vorig jaar mocht het wijkblad meelopen bij de Voedselbank. Zo hebben we meegeholpen bij de inzamelingsactie bij de Jumbo, zijn we gaan meehelpen in het distributiecentrum en hebben we een kijkje genomen in het onderkomen op de Mierloseweg. Een mooie gelegenheid om de voedselbank beter te leren kennen en ook de mensen erachter eens te ontmoeten. De eerst volgende actie staat al weer bijna voor de deur. Tussen 12 en 21 december staat de Voedselbank bij de Jumbo in Winkelcentrum Coevering.

In 2014 lijkt het wat beter te gaan met de economie. Toch kloppen ruim 80 gezinnen, oftewel 250 à 300 monden zoals Jopie van der Wel het uitdrukt. U staat er misschien niet zo bij stil. Maar om 300 monden te voeden heb je veel levensmiddelen nodig en ook de nodige vrijwilligers om het allemaal in goede banen te leiden. Binnenkort verhuist de Voedselbank van het onderkomen in de oude Tweka naar het Emopad. Helaas is de extra opslag, die men vroeger op het Emopad had, komen te vervallen. Hierdoor kunnen minder levensmiddelen worden opgeslagen. Daarom zijn de acties ook aangepast.

Terwijl vroeger alleen rond de Kerstdagen een inzamelingsactie werd gehouden, gaan er nu acties door het hele jaar heen lopen bij de verschillende supermarkten in Geldrop. Remko, de manager van de Jumbo, was ook meteen enthousiast over deze nieuwe opzet. Bij de Jumbo in het Winkelcentrum is gekozen voor twee keer per jaar een ruime week. Ook de opzet van de inzamelingsactie is aangepast. Nu wordt er bijv. gekozen voor een specifiek thema. Dit thema is te zien op een tafel in de supermarkt. Hier worden de mensen geattendeerd op de actie. In de winkel staat dan een schap, waarin de producten liggen, die bij het thema passen. Deze producten worden aan de kassa afgerekend en vervolgens afgegeven aan de vrijwilligers van de voedselbank. Dit is eenvoudiger dan het vorige concept, waarbij in het algemeen gevraagd werd om lang houdbare producten af te geven aan de Voedselbank. “En met de huidige acties heeft alles dezelfde maat, wat handig is bij de opslag.” vertelt Jopie. Nu er minder opslag is, moet er efficiënter gewerkt worden.

Het is een heel geregel en georganiseer. Er moet voldaan worden aan de eisen van de voedsel- en warenwet. Die schrijft voor dat bijv. vlees gekoeld wordt vervoerd. Gelukkig heeft de Voedselbank tegenwoordig een koelwagen. Ook moeten de deelnemers aan de voedselbank een koeltas meenemen om bederfelijke waren naar huis te vervoeren. Een expert is al komen kijken naar het nieuwe onderkomen zodat bij de inrichting rekening kan worden gehouden met de eisen van de voedsel- en warenwet . Voor de nieuwe locatie moet o.a. ook een koel-vriescombinatie worden aangeschaft. Gelukkig is er door de Russische boycot momenteel meer fruit en groenten, zoals appels, peren, paprika’s tomaten etc. beschikbaar

Deelnemen
U bent van harte welkom om bij te dragen aan de inzamelingsactie van de Voedselbank tussen 12 en 21 december bij de Jumbo in Winkelcentrum Coevering. Ook kunt u een bedrag overmaken op NL66Rabo0142787620 t.n.v. Voedselbank Geldrop- Mierlo, een ANBI instelling. In het Winkelcentrum staat op verschillende plaatsen een collectebus. Ook als vrijwilliger kunt u uw steentje bijdragen door de voedselbank te helpen bij de winkelacties. Neem hiervoor contact op met Joke van de Looij mail: w.vdlooij@chello.nl
Informatie

U kunt meer informatie vinden op de website www.voedselbank-geldrop-mierlo.nl.