Gemeente Geldrop-Mierlo gaat aan de slag met huishoudelijke hulp toeslag

Vanaf 1 januari aanstaande wordt de WMO door de gemeente georganiseerd. Het gaat dan om de zorg aan huis voor zieken en gehandicapten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan huishoudelijke hulp.

De afgelopen maanden is er veel onrust ontstaan over de gevolgen van deze veranderingen. Krijgen mensen nog wel de zorg die ze nodig hebben? Hoe zit het met banen in de huishoudelijke zorg? Vanuit Den Haag heeft men daarom vanaf juli de gemeentes de kans gegeven om de Huishoudelijke Hulp Toeslag aan te vragen voor 2015 en 2016. Dit moest voor 15 oktober gebeuren. Doel van deze gemeentetoeslag is om werkgelegenheid in de huishoudelijke hulp te beschermen.

De PvdA heeft begin oktober de gemeente gevraagd om deze toeslag aan te vragen, want we kregen een signaal dat dit nog niet was gebeurd. In eerste instantie kregen we niet direct antwoord op de vraag en het ED meldde dat onze gemeente geen aanvraag had ingediend. Maar ondertussen is de bevestiging binnen van de wethouder dat de toeslag is aangevraagd op 13 oktober, vlak voor de deadline.

Goed nieuws dus!

Nu is het aan de wethouder om vóór 1 december met concrete plannen te komen om te laten zien hoe we het geld willen gaan inzetten om de vraag naar huishoudelijke hulp te stimuleren om zo werkgelegenheid te behouden. Als Den Haag tevreden is met de plannen komt het extra geld ook echt beschikbaar. Als PvdA Geldrop-Mierlo volgen we de voortgang op de voet.