PvdA zet grote vraagtekens bij ‘constructieve houding’ van de coalitie in Geldrop-Mierlo

Deze week diende de PvdA een motie in over de afvalstoffenheffing in de gemeente Geldrop-Mierlo. Ondanks een goed onderbouwd voorstel, besloot de coalitie om dit niet te ondersteunen. “Ongelofelijk. De coalitie beweert dat ze constructief willen samenwerken met de oppositie, maar uit alles blijkt dat dit slechts schijn is. Het verwerpen van deze motie maakt het volstrekt ongeloofwaardig dat de coalitie echt wil samenwerken. Wat mij betreft zijn zij nu aan zet; laat het maar eens zien.” verklaart PvdA fractievoorzitter Richard van de Burgt.

Voor de zomer had de PvdA Geldrop-Mierlo al een punt gemaakt van het feit dat de gemeente al jaren teveel afvalstoffenheffing heft. Uitleg van de PvdA en een daarna door de PvdA gevraagd oordeel van de experts van de Vereniging van Nederlandse gemeenten legde de coalitie naast zich neer. Sterker nog; de coalitie besloot om het geld dat burgers in het verleden teveel hebben betaald vrij te laten vallen, zodat de gemeenteraad erover kan beschikken. De wethouder heeft daarop de partij uitgenodigd voor een gesprek. Hieruit volgde de motie die nu in de gemeenteraad lag.

“Deze motie is getoetst door de VNG, juristen en opgesteld na een gesprek met ambtenaren en wethouder. Het blijkt inderdaad dat de gemeente de afgelopen jaren teveel afvalstoffenheffing heeft geheven. Men heeft enkele tonnen meer inkomsten dan uitgaven gebudgetteerd. Dat is juridisch incorrect. De PvdA wilde dit rechtzetten met deze motie en ervoor zorgen dat het geld komt waar het hoort; bij de burgers. Onbegrijpelijk dat de coalitie besluit dit niet te doen. Men zegt dat dit gaat gebeuren, maar in realiteit kan de raad, oftewel de coalitie, zelf bepalen wat er met het overschot gebeurt. Juridisch incorrect en vooral vreemd van de DGG, die tijdens de verkiezingen nog graag teveel betaald geld terug wilde geven aan de burgers. De DGG breekt keihard met een gemaakte verkiezingsbelofte.” Aldus Paul Elsendoorn, die de motie opstelde.

De PvdA geeft aan dat de houding van de coalitie hen niet tegenhoudt om door te gaan met het inbrengen van voorstellen die goed zijn voor de inwoners van Geldrop-Mierlo. Het is nu aan de coalitie om hun ‘constructieve, open houding’ te bewijzen.