IVN Geldrop: wandeling langs 5 vennen en over bloeiende heide

Zondag 7 september organiseert IVN Geldrop een themawandeling over de Braakhuizensche en Strabrechtse Heide, die nu in bloei staan. De aandacht gaat speciaal uit naar vijf vennen die hier op een relatief klein oppervlak liggen. De excursie van circa anderhalf uur start om 11 uur bij manege Meulendijks. Deelname is gratis.

Wie vanaf de Bosrand in Geldrop het viaduct over de A67 passeert, ziet aan zijn linkerhand de Braakhuizensche Heide liggen, die naadloos overgaat in de Strabrechtse Heide. De Braakhuizensche Heide is een kleinschalig heidegebied, in beheer van Brabants Landschap. Hier liggen het mooie Rootven, in de volksmond Grootven geheten, het Slootjesven, Meerloomeer en Kiezelven, vennen die door wandelpaden en knuppelbruggetjes verbonden zijn. Het vijfde ven ligt op de rand van de Strabrechtse Heide (grotendeels eigendom van Staatsbosbeheer) en heet Scheidingsven.

De natuurgidsen van het IVN geven in het kort achtergrondinformatie bij de verschillende vennen, vertellen wat over het landschap en andere interessante waarnemingen onderweg.

Tegen 13 uur eindigt de excursie bij de manege, die vanaf de Bosrand gezien (in de wijk Coevering) aan het eind van de Strabrechtseheideweg ligt. Het verdient de voorkeur op de fiets te komen aangezien het parkeerterrein particulier bezit is. Afhankelijk van regenval in de dagen vooraf kan het verstandig zijn om waterdicht schoeisel te dragen. Bij regen gaat de wandeling normaliter door tenzij de verwachting erg slecht is.

De wandeling duurt anderhalf tot twee uur en is voor iedereen gratis toegankelijk. Wie vaker met IVN Geldrop op stap wil, kan het best vooruitblikken op de site http://ivn.nl/afdeling/geldrop. Er zijn zowel excursies (op verschillende dagen en tijden) als landschapswandelingen (iedere laatste dinsdagmiddag van de maand).
Voor meer informatie: Wim Hendrikx, tel. 040 2858654, natuurgids van IVN.