Gratis vermaak in de kasteeltuin

Wat zullen we vandaag eens gaan doen? Niet alle vakantievierders (toeristen en thuisblijvers) weten goed raad met hun vrije tijd. Een tip voor een fijne zondag is een bezoek aan de tentoonstelling ‘Winter en lente’ van IVN Geldrop, in combinatie met andere activiteiten in het Kasteelpark. Voor alles geldt: toegang gratis.

Expositie, speurtochten en spelletjes
Op zondagmiddagen van 14 tot 17 uur opent natuurinformatiecentrum De Paardestal bij Kasteel Geldrop de deuren. Jaarlijks richt IVN Geldrop hier een tentoonstelling in met natuur en milieu als thema. De nieuwste expositie, over de winter en lente, heeft meer dan voorheen interactieve onderdelen. Nieuw is ook de herinrichting van een paardenbox, compleet met een houten ‘paard’.

In het Koetshuis naast de paardenboxen wordt een klankbeeld vertoond van de Werkgroep Beeldpresentatie. Voor kinderen zijn er spelletjes en speurtochten. Computers, boeken en tekenmaterialen staan klaar voor gebruik. Dit alles maakt de tentoonstelling voor jong en oud interessant. In De Paardestal zijn bovendien wandelroutes, boekjes en folders verkrijgbaar, waaronder geplastificeerde vouwbladen om gemakkelijk dieren en planten te benoemen.

Lusthof met kasteel en kinderboerderij
Een kijkje bij IVN Geldrop laat zich prima combineren met een bezoek aan de kinderboerderij, de bloementuin, het kasteel en een wandeling door het lommerrijke kasteelpark met vijvers, gazons en oude bomen.

De kinderboerderij met kleine speeltuin ligt bij de ingang van het landgoed aan de Mierloseweg. Voor peuters staat een groot aantal plastic tractoren klaar om op te rijden, voor de ouders zitjes. Met mooi weer is het er een gezellige drukte. De kinderboerderij is doordeweeks open van 10.00 tot 16.30 uur, in het weekend van 11.00 tot 16.30 uur. Zie de website voor meer informatie.

Achter de kinderboerderij krijgt een zintuigentuin gestalte. Die wordt aangelegd door een groep vrijwilligers. Wie wil helpen tuinieren of klussen kan contact opnemen met Harry Peters, tel. 06 4459 6144.

De bloementuin ‘De Baron z’n Hof’ schittert met zeeën van bloemen in bonte kleuren. Hier is het heerlijk slenteren, of zitten op een zonnige bank of onder de fruitbomen, met zicht op de perken en Victoriaanse kassen.

Het kasteel is in juli en augustus iedere dag, uitgezonderd maandag, geopend tussen 14 en 17 uur. Tijdens huwelijksvoltrekkingen zijn sommige ruimtes voor korte tijd niet toegankelijk. In de bovenruimten is gedurende deze maanden werk te zien van een groep Brabantse kunstenaars. Voor meer activiteiten zie de website van het kasteel.

Parkeren kan bij de ingang aan de Helze (bij de kasteelboerderij). Kasteel, tuinen, kinderboerderij en IVN zijn gratis toegankelijk. Landgoed Kasteel Geldrop is opgenomen in de Kleine ijsvogelvlinder-(fiets)route.