Zomerwandelingen met heidegids naar herder en schaapskudde Strabrechtse Heide

De zondagen in juli en augustus kan publiek onder leiding van een heidegids van Staatsbosbeheer wandelen over de Strabrechtse heide naar de schaapskudde met herder. Speciaal opgeleide heidegidsen, vrijwilligers, van Staatsbosbeheer zullen jong en oud mee nemen over de heide en vertellen over dit unieke landschap. Onderweg kan men een demonstratie schapen drijven bijwonen onder leiding van de herder van Stichting Het Kempisch heideschaap. De voltallige schaapskudde van 400 Kempische heideschapen en de border collies van de herder zullen laten zien hoe zij de heide begrazen en open houden.

De wandeling kan gemaakt worden op alle zondagen van 6 juli tot en met 31 augustus vanaf 10.00 uur, 12.00 uur en 14.00 uur. Vertrek vind plaats vanaf de schaapskooi aan De Plaetse te Heeze. Kosten zijn €2,50 per persoon. Er kan ter plaatse voorafgaand aan de activiteit worden afgerekend. Inschrijven hoeft niet. De activiteit duurt ongeveer een uur en is tevens geschikt voor gezinnen met kinderen met wandelwagens. Er is ruime parkeergelegenheid aan de parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan De Rul te Heeze.

De demonstraties schapen drijven onder leiding van een heidegids worden georganiseerd door Stichting Het Kempisch heideschaap, Landschapsbeheer De Wassum en Staatsbosbeheer. De ervaring leert dat publiek het enorm waardeert als zij in contact kunnen komen met de schaapskudde. Ook is er veel vraag naar wandelingen door een heidegids of boswachter. Via de nieuwe arrangementen wordt het mogelijk beide deze zomer tientallen keren te beleven. Zo’n 500.000 mensen bezoeken jaarlijks de Strabrechtse heide.

Achtergrondinfo Strabrechtse heide
Het heidelandschap komt alleen voor in West-Europa. Onze verantwoordelijkheid voor de cultuurhistorie, het landschap en de soorten die er in voorkomen is dan ook groot. Staatsbosbeheer zorgt met veel toewijding voor het behoud en beheer van de Strabrechtse heide. De Strabrechtse heide telt in totaal ruim 1850 hectare en is daarmee de grootste aaneengesloten heide van Noord-Brabant. Dit open heidelandschap is al eeuwen onveranderd. Je vindt er droge en vochtige heide, vennen, stuifzand, kleinschalige akkers, gagel en jeneverbesstruwelen. Veel zeldzame dieren en planten vinden hier hun leefgebied zoals de nachtzwaluw, heikikker, levendbarende hagedis, driehoornmestkever en gentiaanblauwtje. In het voor en najaar strijken er kraanvogels neer.