Baby’s naar de bieb

Gebaren, woorden en liedjes voor ouders en hun baby.

Voor Bibliotheek Dommeldal draait alles bij baby’s en kleine kinderen om taal en woordenschat. Daarom organiseert Bibliotheek Dommeldal weer in elke vestiging een inloopochtend voor ouders met hun baby’s vanaf 9 maanden tot 2 jaar. Deze keer is er niet alleen aandacht voor Boekstartboekjes maar ook voor baby gebarentaal. Het staat vast dat baby’s die al vroeg met hun ouders lezen, liedjes zingen en baby gebarentaal “spreken”, eerder praten en een grotere woordenschat hebben.

Van 10.00 tot 11.00 uur ben je welkom met je baby/peuter (tot 2 jaar). op vrijdag 16 mei in vestiging Geldrop. De toegang is gratis. Dus: Alle Dommeldal-baby’s naar de bieb!

Maar het gaat Bibliotheek Dommeldal niet alleen om verstandige argumenten. Het gaat ook om het plezier met je kind. En dat gaan ouders en baby’s ontdekken tijdens vier inloopochtenden in mei.

Gebarentaal
Een baby begrijpt al veel meer dan wij vaak denken. Dat merken ouders al aan kleine dingen. Zo steekt een baby al snel de armpjes uit als hij/zij opgepakt wil worden. Of een voetje omhoog als papa sokjes aan wil doen. Vanaf ongeveer zes maanden krijgt een baby begrip voor dit soort dingen. Dan legt de baby al verbindingen leggen tussen een woord, een voorwerp en een gebaar. Terwijl het praten en woordjes spreken pas lukt rond de twaalf en achttien maanden. Met baby gebarentaal kun je dus niet alleen eerder communiceren met je kind, maar weet je ook beter wat er zich allemaal in dat kleine hoofdje afspeelt. En baby gebarentaal is helemaal niet moeilijk want gebaren zijn voor de meesten van ons vanzelfsprekend. Zonder dat we het beseffen gebruiken we in ons dagelijks leven al heel veel gebaren.

Ilse Kuijpers is pedagoge en heeft zich gespecialiseerd in communiceren met kleine kinderen in gebaren. Vanuit haar bureau Letstalksigns organiseert zij workshops. Op uitnodiging van Bibliotheek Dommeldal laat Ilse Kuijpers je in de bibliotheek kennismaken met deze verrassende manier van communiceren met je baby. Natuurlijk is er ook muziek en laten we ook de babyboekjes uit de collectie van Bibliotheek Dommeldal zien. En voor ouders die voor de eerste keer komen staat er een (gratis) Boekstart-koffertje klaar.