Padden op trektocht naar geboortepoel

Paddenschermen zijn weer geplaatstDe Paddenwerkgroep van IVN Geldrop heeft vrijdag 21 februari paddenschermen geplaatst en emmers ingegraven bij de Bosrand te Geldrop. Daags tevoren werden daar de eerste doodgereden padden gesignaleerd. Dat betekent dat de paddentrek is begonnen. De groep natuurbeschermers zal ook dit voorjaar de padden weer veilig overzetten.

Op zaterdag 15 maart kunnen belangstellenden mee op amfibieënexcursie, gratis.

De padden worden weer actief dankzij relatief hoge nachttemperaturen. Ze trekken weer massaal naar hun geboortepoel. 20 februari vonden IVN’ers vier doodgereden padjes op de plaats waar de paddenwerkgroep van IVN Geldrop al jarenlang de padden overzet. De padden steken daar de Bosrand over richting de plas van de hondenrenbaan. Een dag later plaatste een groep vrijwilligers schermen en groef emmers in. Die blijven tot begin april staan.

Iedere ochtend rond 8.00 uur worden de padden overgezet. De overzetgroep van circa 15 personen is tevoren goed geïnformeerd . De overzetters weten precies wat voor amfibie in de emmer zit. Regelmatig treffen ze ook bruine kikkers of salamanders in de emmers aan. Dat een aantal kinderen mee helpt padden te redden verheugt de Paddenwerkgroep.

Al vanaf 1984 werkt IVN Geldrop nauw samen met Brabants Landschap en Staatsbosbeheer. Boswachter Janneke de Groot van SBB heeft al getwitterd (@Bosw8erJanneke) en zorgt dat het zandpad nabij de Strabrechtseheideweg voorlopig gedurende de avond en nacht wordt afgesloten door middel van een slagboom.

Snelheid minderen
Padden zijn nuttige nachtdieren. Ze vangen insecten die mensen schadelijk vinden. Helaas zijn er steeds minder in Nederland. Dat komt door verdroging van plassen, watervervuiling, spuiten met gif en bebouwing van leefgebieden. Bovendien worden nog steeds veel padden slachtoffer van het verkeer, vooral tijdens de massale trek in het voorjaar.

Als een auto voorbij rijdt worden amfibieën gemakkelijk meegezogen met de luchtstroom. Omdat ze geen skelet hebben dat hen beschermt, zijn ze erg kwetsbaar. Hun organen worden vlug beschadigd, met de dood ten gevolge. Daarom vraagt IVN Geldrop automobilisten om tijdens de paddentrek vooral ’s avonds en ’s nachts langzamer te rijden.

Excursie en informatie
Belangstellenden kunnen zaterdag 15 maart, 10.00 uur, in hun agenda noteren. Dan houdt IVN Geldrop een amfibieënexcursie, die start bij de windhondenrenbaan (bij Bosrand 130 en viaduct Coevering). Meer informatie over amfibieën op de website en pic.twitter.com/cxnhOO9Ecr van RAVON, en http://www.padden.nu. IVN Geldrop is ook op internet en facebook.