IVN zoekt klussers

IVN Geldrop doet op vrijdag 21 en zaterdag 22 maart mee aan NL DOET. Dit is de grootste vrijwilligersactie van Nederland, georganiseerd door het Oranje Fonds. IVN Geldrop zoekt klussers voor het verder opknappen van natuurinformatiecentrum De Paardestal en het maken van eenvoudige vogelhuisjes en bijenhotels.

De klusclub van IVN hoopt na de successen van voorgaande jaren ook dit jaar met een groep vrijwilligers aan de slag te gaan. Op vrijdag en zaterdag wordt om 8.30 uur onder het genot van koffie gestart met een kennismaking en taakverdeling in natuurinformatiecentrum De Paardestal. Rond de klok van 15.00 uur wordt de klusdag afgerond. In de pauze wordt een lunch geserveerd. Mensen die gedurende één of twee dagen in actie willen komen bij IVN Geldrop kunnen zich aanmelden bij gebouwenbeheerder Harry Peters (T: 040 254434, M: 06 4459 6144), liefst voor 1 maart.

Er zijn grote en kleine klussen te verdelen. “We hebben enkele mensen nodig voor het plaatsen en schilderen van een houten lambrisering, het leggen van laminaat in de keuken en het witten van de wanden in het koetshuis. We willen dan ook een computertafel maken, en de wandcontactdozen en het keukenblad vervangen,” aldus Harry. Het kleine werk behelst houtblokken zagen en gaten boren voor insectenhotels. Ook wil IVN verschillende voederhuisjes gaan maken. “We gaan er weer een paar gezellige dagen van maken met een mooi resultaat, zodat we allemaal met een goed gevoel naar huis gaan,” voorspelt Harry Peters, die ook dit jaar de leiding van de vrijwilligersactie op zich neemt.

Succes dankzij vrijwilligers
In voorgaande jaren heeft IVN Geldrop dankzij subsidie van NL DOET en de inzet van vrijwilligers al heel wat opgeknapt aan natuurinformatiecentrum De Paardestal. In 2013 heeft de tuigkamer een geïsoleerde laminaat vloer gekregen, de stal een nieuwe zolder met betere verlichting. Wanden en kozijnen zijn geschilderd. Het koetshuis kreeg een keuken voor publieksactiviteiten, waardoor gesjouw met dienbladen koffie en thee over (soms gladde) kasseien verleden tijd is geworden. In twee dagen tijd is kortom veel werk verzet. De dank naar alle vrijwilligers is dan ook groot.

NL DOET vrijwilligersactie
Tijdens NL DOET steken mensen in het hele land de handen uit de mouwen. Zij zetten zich vrijwillig in voor diverse organisaties die tijdens NL DOET net dat beetje extra kunnen doen. Het succes van NL DOET blijkt onder andere uit het groeiend aantal vrijwilligers dat zich tijdens deze dagen inzet. In 2013 werden vele duizenden klussen gedaan door zo’n 310.000 vrijwilligers. Ook de Koninklijke Familie ging op diverse plaatsen in het land aan de slag.

Met NL DOET laat het Oranje Fonds zien hoe belangrijk vrijwilligers voor de samenleving zijn. Het Oranje Fonds steunt organisaties die een betrokken samenleving bevorderen; organisaties waarvan vrijwilligers de basis vormen. NL DOET geeft hier een collectieve impuls aan.