Tref zelf maatregelen, blijft alert op fietsdiefstal

Het aantal fietsdiefstallen, met name in Geldrop, blijft helaas nog steeds te hoog! Samen met de politie worden er maatregelen getroffen om fietsdiefstal te voorkomen. Maar vooral u, als eigenaar van de fiets, kunt zelf ook het één en ander doen.

Diefstalgevoelige plekken
De afgelopen anderhalve maand werden in Geldrop iets meer dan 30 fietsen weggehaald, ongeveer evenveel als in dezelfde periode het jaar ervoor. Veel fietsdiefstallen zijn bij het NS-station aan de Parallelweg, in het centrum en verspreid door Geldrop bij de bushaltes.

Zet uw fiets, ook op uw eigen oprit, op slot!
Het klinkt zo logisch, toch zet lang niet altijd iedereen zijn fiets (goed) op slot. Vaak is een extra kabelslot al voldoende om te voorkomen dat een fiets weggenomen kan worden. Maar nog beter is om, ten minste twee goedgekeurde sloten te gebruiken. Een stevig ringslot door het achterwiel en een tweede slot, waarmee u het voorwiel en het frame stevig vastmaakt aan de ‘vaste wereld’. In een stalling bijvoorbeeld, of aan een fietsenrek of beugel. Of aan de fiets van iemand waar u mee samen bent. Als u uw fiets zo kunt plaatsen dat u hem nog kunt zien (bijvoorbeeld tegenover het terras), doe dat dan. Zet uw fiets ’s avonds of ’s nachts niet op een onverlichte plaats. Als u uw fiets thuis in uw schuur, berging of garage zet, zorg dan voor een goed slot op die deur en zet ook dan uw fiets op slot. Laat uw fiets niet onafgesloten op een oprit staan. Er is natuurlijk geen garantie dat uw fiets dan niet gestolen wordt, maar het stelen wordt er wel flink door bemoeilijkt.

Zet uw fiets in de bewaakte fietsenstalling
Om inwoners in onze gemeente de mogelijkheid te bieden om bewaakt hun fiets te stallen tijdens het winkelen in het centrum van Geldrop, hebben we een omheinde fietsenstalling ingericht. U kunt uw fiets hier gratis stallen. Op woensdag tot en met zaterdag (tussen 10.00 uur en 17.30 uur) en tijdens evenementen is er bovendien bewaking. U vindt de stalling op het parkeerterrein Achter de Kerk, naast de AH in het centrum.

Bij het NS-station kunt u gebruik maken van een fietskluis. Maak gebruik van deze faciliteiten, voorkomen is beter dan genezen. Meer tips over preventie van fietsdiefstal is te lezen op de website www.goedopslot.nl.

Aangifte doen en verdachte situaties melden
Als uw fiets toch gestolen wordt, doe daar dan meteen aangifte van bij de politie. Dat kan ook via de internetsite http://www.politie.nl. Het is belangrijk dat u uw fiets goed kunt omschrijven als u aangifte doet. Weet u bijvoorbeeld alleen maar dat het een groene damesfiets met een kinderstoeltje is, dan wordt het een stuk moeilijker om uw fiets op te sporen. Bent u getuige van een fietsdiefstal of ziet u iets verdachts dat hiermee te maken kan hebben, neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Uw informatie is voor het oplossen van de fietsdiefstallen voor de politie belangrijk.