Staatsbosbeheer opent Haardhoutmaand

Staatsbosbeheer beheereenheid Brabantse Kempen roept de maand maart 2014 uit tot Haardhoutmaand. Mensen met een openhaard hebben de in het afgelopen jaar hun voorraad hout weer zien slinken. Maart is de maand waarin het haardhout weer wordt aangevuld zodat het de hele zomer kan drogen. Staatsbosbeheer voorziet graag in deze behoefte en biedt eiken haardhout aan uit de lokale bossen.

Op twee locaties in de Kempen, te weten Eersel en het Leenderbos, is het mogelijk om op zaterdag 15 maart haardhout te kopen. Het vooraf te bestellen haardhout ligt dan klaar in meterstukken van 2 meter lang gestapeld langs een bospad. De koper dient het hout wel zelf op te laden. De voorraad eiken haardhout is beperkt dus wees er op tijd bij, maximaal twee kuub per koper. De prijs is € 55,- per kuub.

Belangstelling
Opgeven kan alleen per email voor 1 maart 2014, j.mol@staatsbosbeheer.nl. Bij aanmelding dient uw te vermelden van welke locatie u het hout wilt betrekken. Kopers krijgen ter bevestiging nadere informatie bij email, zoals exacte locatie en tijdstip.

Verantwoord bosbeheer
Staatsbosbeheer heeft altijd hout geoogst vanuit professioneel bosbeheer en daarmee tevens inkomsten gegenereerd. De opbrengsten van hout worden gebruikt om het beheer van de natuurterreinen te kunnen bekostigen. De verkoop van haardhout maakt hier deel van uit.

Van de ruim 90.000 hectare bos die Staatsbosbeheer is circa een derde natuurbos waar de natuurlijke processen voorop staan en dood hout zoveel mogelijk blijft liggen als bron voor nieuw leven. Ongeveer tweederde is multifunctioneel bos, wat beheerd wordt met verschillende doelen. Één daarvan is het oogsten van hout. Het overgrote deel van het hout dat Staatsbosbeheer oogst uit de Nederlandse bossen wordt industrieel verwerkt. Bijvoorbeeld tot meubels en tuinhuisjes, maar ook als biobrandstof en voor productie van pallets voor de (inter)nationale handel. Al het hout van Staatsbosbeheer is natuurlijk FSC-gecertificeerd.