IVN inloopavond over klimaatverandering

Op woensdag 8 januari om 20 uur houdt voormalig aardrijkskundeleraar Bér Peeters op uitnodiging van IVN Geldrop een presentatie over (mogelijke) klimaatverandering. Aanleiding is een nieuw klimaatrapport dat binnenkort verschijnt. Belangstellenden zijn vanaf 19.45 uur welkom in natuurinformatiecentrum “De Paardestal” in de Geldropse kasteeltuin. Toegang gratis, vol is vol.

2013 werd gekenmerkt door veel extreme weersituaties. De lange en relatief koude winter werd gevolgd door de koudste lente sinds 40 jaar en uitzonderlijk zonnige, droge zomermaanden. Elders in Europa, o.a. in Duitsland en Oostenrijk, was sprake van grote wateroverlast. 2012 hoort tot de top 10 van de warmste jaren. Het ijs op de Noordpool was nog nooit zo dun. Klimaat werd altijd beschouwd als een behoorlijk stabiele factor, maar kennelijk is er toch sprake van een klimaatverandering. Of toch niet? Veel wetenschappers zijn het erover eens dat de aarde opwarmt, maar er zijn ook klimaatsceptici.

In hoeverre verandert het klimaat? En is de mens daar debet aan? Bér Peeters gaat in zijn presentatie in op deze vragen. Aan bod komen voorts onderwerpen als factoren die het klimaat beïnvloeden, het effect van broeikasgassen, de relatie tussen klimaat en gezondheid, gevolgen van klimaatverandering voor de natuur, en toekomstscenario`s.

Binnenkort verschijnt een nieuw klimaatrapport van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), een organisatie van de Verenigde Naties. Aan de rapporten van het IPCC werken honderden experts uit de hele wereld mee. Ze hebben een grote invloed op het milieubeleid van vele regeringen.

Belangstellenden zijn woensdag 8 januari welkom in ‘De Paardestal’ tegenover Kasteel Geldrop. Vanaf 19.45 uur staan koffie en thee klaar, aanvang lezing 20 uur, einde rond 22 uur. Toegang is gratis maar een tegemoetkoming in de onkosten wordt op prijs gesteld.

IVN Geldrop is ook op internet (http://ivn.nl/afdeling/geldrop) en facebook.