Strabrechtse heidedag 2013: ‘De heiboerkes van Strabrecht’

Ga mee terug in de tijd en beleef de ‘heiboerkes van Strabrecht’ tijdens de 16e Strabrechtse heidedag op zondag 18 augustus as van 11.00-16.00 uur te Heeze.

Honderden jaren geleden, op de grens van nat en droog, nabij het beekdal van de Kleine Dommel, stichtten de heiboerkes van Strabrecht een nederzetting. Elke dag werd het vee vanuit De Plaetse (Brabants voor brink) naar de hei gebracht om vervolgens na een dag grazen in de avond weer terug te keren naar de potstal. Het was een armetierig bestaan op de schrale Brabantse grond, waarbij een os voor de kar stond in plaats van een paard. Maar de hei bloeide prachtig paars en het was er toch wel betoverend en stil. Je kon de schapen horen grazen.

De heiboerkes van toen zullen speciaal voor deze dag terugkeren en u doen verrassen met hun boerengeheimen en ook wel absurditeiten. Tonprater en straatartiest Berry Knapen uit Heeze, die vaak op de Strabrechtse heide is te vinden om inspiratie op te doen, zal deze dag diverse optredens verzorgen. Advies van Berry: niet aanraken, niet voederen… alleen maar lachen. Maar ook de Heezer Komedie is van de partij en geeft kleur aan het historische heiboerkes-bestaan.

Tevens zijn er deze dag diverse demonstraties schapendrijven met herder, herdershonden en schaapskudde van 350 Kempische heideschapen. De demonstraties worden verzorgd door Stichting Het Kempische heideschaap. En er is een natuurmarkt met kraampjes met hapjes, drankjes en informatie over de planten en dieren van de hei, verzorgd door vele verschillende natuurorganisaties en ondernemers uit de streek.

En wilt u op stap met de boswachter? Boswachter en heide-expert Jap Smits van Staatsbosbeheer geeft deze dag 2 zeer bijzondere heidewandelingen, dus ga ‘Op Stap met Jap’.

Gezinnen met kinderen kunnen o.l.v. een heidegids op een mini-heide expeditie waarbij zij onder meer een heideschilderij maken en kleuren van de hei ontdekken. Ook kan de jeugd ponyrijden over De Plaetse.

De Strabrechtse heidedag wordt georganiseerd door Staatsbosbeheer in samenwerking met IVN en heeft als doel het publiek kennis te laten maken met het werk van Staatsbosbeheer. Dus wilt u opmerkingen of vragen over bos of heidebeheer kwijt? Grijp deze dag uw kans want er zijn diverse boswachters van Staatsbosbeheer aanwezig.

  • Duur: 11.00-16.00 uur
  • Kosten: geen
  • Startlocatie: Schaapskooi De Plaetse 71, 5591 TX Heeze
  • Parkeren: kom indien mogelijk met de fiets, parkeren kan echter aan De Rul te Heeze (verwijsborden zijn aanwezig).

Achtergrondinfo tonproater en straatartiest Berry Knapen

Waarschijnlijk kent u 6-voudig Brabants kampioen tonpraten, Berry Knapen van het tonpraten. Daarnaast is Berry ook actief als straatartiest. Op vele festivals en evenementen in Nederland en België een graag gezien gast als absurdist. Met absurde humor laat hij u verbazen, schrikken en bovenal lachen. Tijdens de Strabrechtseheidedag kunt u hem zomaar tegenkomen. advies: niet aanraken, niet voederen… alleen maar lachen.