Racen met een Eend

Racen met een eendJe ziet ze nog nauwelijks in het verkeer. Maar nog wel op het circuit. Het racen met een eend is betaalbaar en leuk om te doen. Met een klein budget van een paar duizend euro kun je al meedoen. En dan gaat het meer om de gezelligheid dan om te winnen. Maar vooraan eindigen blijft natuurlijk leuk.

Tim Biesters en Bas Theuns zijn ruim 2 jaar geleden gestart met deze hobby. En met veel plezier en lol.

In een gesprek met de 2 racers wordt duidelijk wat er allemaal komt kijken om mee te kunnen racen in het 2CV kampioenschap. Eerst werd er een eend aangeschaft waaruit de rolkooi gehaald werd. De rest van de wagen was in een slechte staat en de motor ontbrak. Daarna werd er eend gekocht waar de rolkooi moest worden ingebouwd. Omdat ook in deze auto de motor ontbrak werd die los aangeschaft. De hele winter werd er druk gesleuteld om de eend klaar te maken.

Voordat je aan een race mag deelnemen moet de eend gekeurd worden. De rolkooi moet aan bepaalde eisen voldoen en de motor moet origineel zijn, en dus niet opgevoerd. Ook mag het voertuig niet te veel verzwaard zijn, moeten de velgen in orde zijn en moet de voorruit vervangen zijn door een stuk gaas. En alles moet natuurlijk degelijk gemonteerd zijn. Ook moet je een goedgekeurde helm hebben waarop een systeem is gemonteerd waarmee je een strook plastic voor het vizier kan bewegen. Dat is handig als je door het vele zand en modder weinig meer kunt zien. Even aan het wieltje draaien en je hebt weer zicht.

Na een winter sleutelen en verven kon er aan het raceseizoen begonnen worden. Races worden georganiseerd in Arendonk en in Valkenswaard. Voor de races in Arendonk hoef je geen licentie hebben. Die is wel nodig in Valkenswaard wat ongeveer 140 euro kost. En dan moet je natuurlijk ook de eend op- en neer naar het circuit vervoeren. D.m.v. sponsoren wordt de hobby een beetje betaalbaar gehouden. Want in een race kan het er ruig aan toe gaan. Twaalf eenden strijden om de eer en regelmatig kom je dan aan de streep met een extra deuk, of kan het zelfs gebeuren dat je over de kop gaat.

Na het vorige seizoen bleek dat het chassis niet meer te repareren was. Die is deze winter vervangen. Daardoor moesten alle onderdelen op het nieuwe chassis gemonteerd worden. Daar gingen vele avonden tijd in zitten. Intussen is ook een aanhanger aangeschaft zodat Tim en Bas zelf de eend naar het circuit kunnen vervoeren. Ook worden beide heren steeds handiger in repareren en het vinden van de juiste onderdelen via internet. Soms moeten ze naar de andere kant van het land om de onderdelen te gaan ophalen.

Een eerste plaats heeft er nog niet ingezeten. Meestal is de tweede of derde plaats de allerhoogste plaats. In de eindklassering na een jaar is de zesde plaats de hoogste notering. Maar zolang het racen en alles er omheen leuk is om te doen blijven ze racen. Met de nieuw opgebouwde auto willen Bas en Tim weer mee gaan doen om de prijzen. Wel wordt er iets voorzichtiger gereden. Want ze hebben de ervaring dat het een heleboel werk is om telkens de eend weer op te knappen.

Sponsoren

Natuurlijk zijn sponsoren van harte welkom. Voor het geringe bedrag van 150 euro komt er dan een duidelijke sticker op de auto met de naam van de sponsor. Het geld is nodig om deze hobby enigszins betaalbaar te houden. Interesse? Laat het de redactie even weten, we sturen uw reactie door.

Rob Biesters