Vrijwilligers in beeld

Vrijwilligers van het Weverij museum GeldropIn de vitrines van Het Weverijmuseum in Geldrop is tot 3 juli een portretserie te zien van vrijwilligers van het museum. De mannen op de foto’s (in de gang met Hofdael) hebben stuk voor stuk in de textielindustrie gewerkt en vertellen hun verhaal, aangevuld met privéverzamelingen, materialen of filmpjes die te maken hebben met hun vak. In de koffiekamer van het museum hangt een tweede portretserie die is aangevuld met korte verhalen en anekdotes uit interviews met de vrijwilligers.

Het Weverijmuseum eert ál haar vrijwilligers die zich soms al meer dan dertig jaar voor het museum inzetten. Dank is er voor Ugur Ozdemir, portretfotograaf uit Helmond en voor Jon van der Linden (Signinc) en Theo Fliervoet (Twogetherpromotions) uit Nuenen die belangeloos meewerkten aan het tot stand komen van de portretserie. De foto’s in de vitrines zijn overdag en ’s avonds te zien als Hofdael open is en de serie in de koffiekamer alleen tijdens openingstijden van het museum (woensdag, zaterdag en eerste zondag van de maand van 13.00 tot 17.00 uur).

Vrijwilligers nodig
Het Weverijmuseum heeft behoefte aan vrijwilligers die in mechanisch gestuurde technieken kunnen denken en/of die handmatig smeerkussens willen weven. Een textiele achtergrond is daarbij een voordeel maar niet noodzakelijk. “Als je een landbouwmachine begrijpt, kun je ook met textielmachines uit de voeten ”, volgens technisch directeur Cor van Hest. Verder zoekt het museum een vrijwilliger met verstand van sociale media die zaken uit het museum oppikt en vlot verwerkt op de website, facebook, twitter etc. Informatie over technisch vrijwilliger bij Cor van Hest; over vrijwilliger sociale media bij Bert Jonkers of Gerbrand Leffers (tel. museum: 040-2863574).

Bijzonder jaar
De portretserie is een onderdeel van activiteiten in een bijzonder jaar voor Het Weverijmuseum. Het museum viert dit jaar twee jubilea. In juni is het 30 jaar geleden dat het museum – toen nog aan de Heilige Geeststraat – werd geopend én het is dit jaar precies 150 jaar geleden dat Van den Heuvel op de plek van de watermolen een spinnerij bouwde. Op de plek boven de Kleine Dommel waar het museum nu huist is dus al anderhalve eeuw textiele bedrijvigheid. De watermolen binnen het museum is uniek en er wordt hard aan gewerkt om deze in het najaar weer draaiend te krijgen.

Jubileumactiviteiten
Wat dit jaar nog volgt is een receptie met (oud)vrijwilligers, een zomerexpositie van de landelijke vereniging Weefnetwerk, de presentatie van de jubileumtheedoek van Piet Hein Eek in september, zijn expositie en in het najaar een bijzondere textiele route door Het Weverijmuseum en De Wiele.